— Det er med bakgrunn i bevissituasjonen at vi har besluttet å løslate ham, sier Martin Bernsen, seniorrådgiver i PST til VG.

23-åringen ble pågrepet av tyrkisk politi i byen Kilis på grensen til Syria rundt 11. oktober. Politiets sikkerhetstjeneste (PST) overtok ham på Gardermoen og siktet ham for forsøk på å tilslutte seg terrororganisasjonen IS.

Da 23-åringen ble løslatt torsdag kveld hadde han sittet varetektsfengslet i fire uker. Ifølge mannens forsvarer, Erik Dammen Stoltz, ble han løslatt uten vilkår.

— Min vurdering er at etterforskningen har svekket mistanken mot ham, sier Dammen Stoltz til Fædrelandsvennen.

Nekter straffskyld

23-åringen har hele tiden nektet straffskyld. Ifølge fengslingskjennelsen fra Oslo tingrett har han forklart at han var på ferie i Tyrkia og dro til grenseområdet etter tips fra en kelner. I forkant skal han ha blitt kontaktet av personer «som var opprørere mot president Assad». De skal ha ønsket ham til Syria.

— Siktelsen er ganske vag. Det foreligger ingen skriftlig siktelse, den er kun gitt muntlig. Vi avventer nå en avgjørelse av saken, men jeg har vanskelig for å se at dette kommer til å ende med en straffesak, sier Dammen Stoltz.

Bosatt i Lillesand

Eritreeren kom til Norge i 2010. Ifølge VG hevdet han å ha flyktet fra militærtjeneste i hjemlandet. I 2014 fikk han permanent opphold. 23-åringen er folkeregistrert på en bolig i Lillesand sentrum, men skal ha flyttet til Arendal i vår.

Ifølge VG er eritreeren en av ni personer PST har siktet og varetektsfengslet for terror siden vinteren 2014 og fremveksten av det selverklærte kalifatet til Islamsk stat (IS) i Syria og Irak.