Hundeeiere bes fortsatt om å begrense kontakten mellom hunder.

– Veterinærinstituttet har obdusert tre hunder. Foreløpig har ikke dette gitt svar på dødsårsaken, men samtlige hadde tydelige tegn på alvorlig tarmsykdom, sier seksjonssjef Ann Margaret Grøndahl i Mattilsynet Romerike.

Det er foreløpig ingen tegn til at dyrene har blitt forgiftet.

Veterinærhøgskolen ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet har stor pågang av dyr med blodig oppkast og diaré. Alvorlighetsgraden er svært varierende.

– Heldigvis synes det å gå bra med de fleste dyrene med slike symptomer, opplyser NMBU.

30–40 tilfeller

Ifølge NRK har Mattilsynet registrert mellom 30 og 40 sykdomstilfeller. De syke hundene har blodig diaré, redusert allmenntilstand og kaster opp. Hundeeiere bør kontakte veterinær dersom hunden deres har disse symptomene

Flere hunder som har hatt lignende symptomer, er døde, men foreløpig kan ingen svare på om det er en sammenheng mellom dødsfallene og hva som er årsaken til sykdommen.

Sykdommen ble først oppdaget i Oslo-området. Det er etter dette blitt meldt om tilfeller over store deler av Østlandet.

Sjekker fôr

Både Mattilsynet, Veterinærinstituttet, Veterinærhøyskolen og andre dyresykehus jobber for å finne årsaken.

Landbruks- og matminister Olaug Bollestad (KrF) har bedt Mattilsynet om å holde henne løpende orientert, bekrefter hun til NTB.

Mattilsynet undersøker blant annet om hundefôr kan være årsaken.

– Vi holder alle muligheter åpne og ser naturlig nok også på denne muligheten, sier pressevakt Lars Skjegstad i Mattilsynet til NTB.

Veterinærhøgskolen ved NMBU har hatt om lag 20 hunder med sykdomssymptomene de siste to ukene, ifølge VG.

NMBU har innhentet opplysninger om hva slags fôr og godbiter de har fått, for å sjekke om det finnes noen felles faktorer.

De har foreløpig ingen indikasjoner på dette, men kan heller ikke utelukke at sykdomsårsaken finnes i fôret eller godbiter.

Kan være flere årsaker

Kommunikasjonsdirektør Asle Haukaas i Veterinærinstituttet påpeker at det ikke nødvendigvis er én årsak til sykdommen, selv om symptomene er like.

– Det kan være en såkalt cocktail hvor flere ting slår inn samtidig. Det er derfor vanskelig å spore. Det er ikke gitt at det er én årsak, sier han til NTB.

Dyreklinikken Sør, som holder til i Arendal, opplyser på sine nettsider at det dreier seg om et utbrudd av hemoragisk gastroenteritt, eller blødende mage-tarm infeksjon.

– Dessverre er det lite kjennskap til hva som forårsaker denne tilstanden, men dette er noe vi i hvert fall her på klinikken ser med jevne mellomrom, mest på høst- og vårparten når det er vått ute, opplyser de.

Haukaas i Veterinærinstituttet sier at årsaken kan ligge i naturen, men understreker at de holder alle muligheter åpne.– Det kan ha sammenheng med at det har vært mye regn i det siste og vært vått ute, sier han.

Trolig kan de ikke si noe om en årsak og en eventuell sammenheng mellom sykdomstilfellene før mandag.