OSLO/KRISTIANSAND: Mandag fulgte komponisten TV-sendingene som viste en tårevåt Breivik under fremvisningen terroristens propagandafilm i Oslo tingrett. Fra begynnelsen til slutt inneholder den ti minutter lange filmen utdrag fra musikken Knut Avenstroup Haugen skrev til det norskutviklede dataspillet Age of Conan.

— Det var en ganske spesiell opplevelse å oppleve at terroristen gråt mens han hørte på musikken min. Det er en absurd situasjon og veldig trist å se at den blir bruk på denne måten, sier Haugen til Fædrelandsvennen.

— Ble du sint?

— Du kan godt si at jeg ble sint. Når musikken min blir brukt på den måten, krenker han både meg og musikken og knytter meninger til verket som ikke er tiltenkte fra min side. Det blir likevel galt å gi uttrykk for at jeg er et offer i denne sammenhengen. Sinnet mitt kommer først og fremst fra handlingene han gjorde. Sammenliknet med de tap og lidelser han har påført andre, er de konsekvensene dette har hatt for meg helt ubetydelige, sier Haugen.

VISTE FØLELSER: Det vakte stor reaksjoner mandag da Anders Behring Breivik ble rørt under visningen av hans egen propagandafilm, en slags kortversjon av hans såkalte manifest. Foto: Scanpix

Brukt til meditasjon

I tingretten tirsdag forklarte Anders Behring Breivik tårene sine blant annet med at han ble rørt av innholdet og musikken i videoen. Han røpet også at han bruker Age of Conan-sangen "Ere the World Crumbles" når han mediterer. Sangen synges av artisten Helene Bøksle fra Mandal.

— Jeg har forstått at musikken min vekker en spesiell følelse hos ham. Når det er sagt, må det sies at det finnes veldig mye musikk som nok hadde passet like godt for ham. Noe av grunnen til at han brukte min musikk, er nok at han spilte mye World of Warcraft og var kjent med Age of Conan. Hadde han ikke hatt så stor interesse for dataspill, hadde han nok ikke valgt min musikk, sier Haugen.

Et sjokk første gang

Knut Avenstroup Haugen er oppvokst i Kristiansand, men bor nå i Oslo. 22. juli i fjor fulgte han nyhetssendingene på hytta i Kragerø. Han sier det var et sjokk da han første gang hørte at musikken hans var brukt av Breivik.— Men dette er noe jeg overhodet ikke har kontroll over. Det er ingen som har tillatt dette på noe tidspunkt. Det er veldig lite hyggelig, sier Haugen til Fædrelandsvennen.

Så langt har han stort sett sluppet unna telefoner fra mediene. Journalistene har tatt kontakt med Helene Bøksle for å få hennes reaksjon.

— Hun er jo den mest uskyldige i denne sammenhengen, hun har jo bare sunget det hun har fått beskjed om å synge, sier Haugen.

Har vunnet priser

Age of Conan-musikken har vunnet og vært nominert til flere priser. Komponisten kan forestille seg hva det er i musikken hans som kan appellere til Anders Behring Breivik

— For det første er det brukt gamle norrøne tekster fra Voluspå i den eldre Edda. Det er en lang tradisjon for å misbruke den norrøne kulturarven ideologisk. Så er musikken skrevet i en militant stil for et spill der kamp er sentralt i noen deler. Jeg bruker trommer, slik det er vanlig å bruke dem som signalinstrumenter i en krig, sier Haugen.

— Samtidig er det den engleaktige kontrasten, som kanskje får ham til å blande inn renhet og uskyld i dette. Kanskje noe oppløftende og rensende. Helene Bøksle har den reneste, klareste og mest uskyldige stemmen jeg kan tenke meg, samtidig som hun kan få hårene til å reise seg på armene når hun virkelig drar på. Stemmen kler uttrykket perfekt og musikken er selvsagt skrevet spesielt for hennes stemme, sier han.

Konsert ble avlyst

Den negative blesten førte til at et norsk symfoniorkester tidlig i fjor høst avlyste en konsert med andre stykker fra Age of Conan-musikken til Haugen. Komponisten vil ikke ut med navnet på orkesteret

— Jeg kan forstå at noen er redde for å virke ufølsomme i etterkant av en slik tragedie, men jeg synes jo selvsagt det er synd at det skal få konsekvenser til og med for andre deler av min virksomhet. Det har jo i utgangspunktet overhodet ikke noe med meg å gjøre hvilken musikk terroristen har valgt å bruke til sin video, sier Knut Avenstroup Haugen.