Rogalands-benken på det ekstraordinære landsmøtet som skal avgjøre KrFs veivalg 2. november, er underrepresentert i forhold til hvor mange velgere og medlemmer partiet har i fylket.

KrF hadde over 21.000 velgere i Rogaland ved forrige stortingsvalg. I de tre nordligste fylkene stemte 6.500 på KrF. Likevel har Nordland, Troms og Finnmark like mange delegater som Rogaland til veivalg-landsmøtet på Gardermoen, ifølge TV 2.

Denne skjevfordelingen kan påvirke debatten når Rogaland KrF lørdag ettermiddag skal velge 15 delegater som i tillegg til fylkesleder Oddny Helen Turøy skal være med på å avgjøre KrFs veivalg – søke regjeringsmakt med Høyre, Frp og Venstre, gå til Ap og Sp eller fortsette som opposisjonsparti uten å kaste Solberg-regjeringen.

Fredshåp

– Skjevfordelingen på landsmøtet kan bli en del av diskusjonen. Mindretallet må selvfølgelig oppleve å bli representert, men jeg er usikker på hvordan det vil ende. Uansett håper jeg dette møtet blir like fredelig som prosessen har vært fram til nå, sier Bollestad til NTB.

Ifølge TV 2 kommer over halvparten av KrFs velgere fra Hordaland, Rogaland, Agder og Møre og Romsdal. Men på landsmøtet har disse fylkene, som regnes som overveiende «blå» – en tredel av delegatene.

Mindretallet med

– Den store diskusjonen på fylkesårsmøtet kommer til å handle om i hvilken grad Rogalands delegater til landsmøtet skal speile fylkesårsmøtets holdning til veivalget, fastslår Turøy.

En opptelling Stavanger Aftenblad har gjort, viser at snaut 70 prosent av delegatene til fylkesårsmøtet er «blå». Snaut 30 prosent står på partileder Knut Arild Hareides linje om å søke regjeringsmakt med Ap og Sp.

Fylkeslederen er skeptisk til å binde delegatene, og hun ønsker heller ikke at det legges opp til en avstemning der «vinneren tar alt».

– Begge sider bør bli representert. Men jeg er veldig usikker på om vi ender opp med et forholdstall, sier Turøy til NTB.

Ingen lederdiskusjon

Fylkesårsmøtet i Rogaland er det første i rekken som skal velge delegater til KrFs veivalg-landsmøte. Bollestad er en av 135 KrF-ere som lørdag klokken 13 starter partiets innspurt fram mot 2. november.

Nestlederen ønsker ikke å svare på om hun er beredt til å overta dersom partileder Knut Arild Hareide kaster kortene hvis det ekstraordinære landsmøtet sier nei til hans råd om å søke regjeringsmakt med Arbeiderpartiet og Senterpartiet.

– Nå har vi en diskusjon om veivalg, ikke om leder. Der er mitt råd at vi forsøker mot høyre først. Så får vi ta det som ellers måtte komme etter 2. november. Det er en avsporing å diskutere lederspørsmål nå, sier hun til NTB.