STOKKE/OSLO: Stoffet lå i en konvolutt som sprakk, opplyser politiet til NTB.

– Oslo-politiets bombegruppe har vært på stedet. De har sikret konvolutten og innholdet og sendt det til Forsvarets forskningsinstitutt på Kjeller, opplyser operasjonsleder Per Andreassen i Vestfold-politiet til NTB.

Bombegruppa ble tilkalt fordi de har kompetanse til å håndtere kjemikalier.

— Hvor pakka kom fra og hvor den skulle er detaljer vi ikke kjenner nå. Men vi vet at den må være sendt fra en avsender i Agder-fylkene, Vestfold eller Telemark, siden den ble sortert på terminalen i Stokke, sier pressesjef John Eckhoff i Posten til Fædrelandsvennen fredag morgen.

Inn i safe

– Da de ansatte ved terminalen behandlet forsendelsen, sprakk den. Deretter kjente flere av dem kløe på huden og svie i halsen. Da kastet de forsendelsen i en plastpose og inn i en safe, sier politiets innsatsleder, Espen Solemdal, til NTB.

Alle nødetatene rykket ut til postmottaket som ligger i Borgeskogen ved Stokke.

Politiet kan foreløpig heller ikke si noe om hvem konvolutten skulle til eller hvem som har sendt den.

Laboratorier

Klokken 4.30 fredag morgen var bombegruppa ferdig med arbeidet inne på terminalen. Fram til det blir noen klarhet i hva stoffet i konvolutten er, vil terminalen være stengt.

– Bombegruppa foretok noen tester på stedet, men fikk ikke noe umiddelbart svar på hva stoffet er, sier Andreassen til NTB.

Nå er det Forsvarets forskningsinstitutt på Kjeller som skal identifisere stoffet i sine laboratorier. Laboratoriene er spesialisert på å bekrefte identifikasjon av stoffer som kan utgjøre en biologisk eller radiologisk trussel.

Smittevernprosedyrer

Sykehuset i Vestfold opplyser at de som ble eksponert for stoffet, ikke har alvorlige symptomer. I alt er 44 personer sendt til sykehus. I tillegg til de 14 som ble eksponert, er det snakk om 30 personer som har vært andre steder i bygget, og som skal inn til en sjekk.

– De 14 som ble eksponert for stoffet, har gjennomgått smittevernprosedyrer og er satt på isolat fram til politiet finner ut hva stoffet er, sier kommunikasjonssjef Merete Lindahl ved sykehuset til NTB.

Postterminalen ble evakuert, og politiet sperret av et område med radius på 100 meter rundt bygget. Meldingen om pakken kom inn til politiet ved 20.30-tiden torsdag kveld.