«Det er ønskelig med et norsk, svensk eller polsk par, evt. enslig. Barn, hund og katt er også ok», sto det i boligannonsen som nå er fjernet fra finn.no sine hjemmesider.

Leder for Organisasjonen mot offentlig diskriminering (OMOD) Oddvar de Leon reagerer.

— Vi har en lov fra 2004 som beskytter mot ulovlig diskriminering i utleiemarkedet. Problemet er at den brytes. Vi kan ikke ha en situasjon hvor man i aviser og andre kanaler nedverdiger mennesker i offentlig rom ved å si at man tillater hunder og katter, men ikke en bestemt type mennesker, sier han til Osloby.

OMOD-lederen mener budskapet i annonsen er klart.

- Utleier skriver at det er ønskelig med et norsk, svensk eller polsk par, eventuelt enslig, og at barn, hund og katt er også ok. Det han mener er jo at du ikke trenger å bruke tid på å ringe dersom du har en annen hudfarge, for eksempel er afroamerikaner, sier han.

De Leon mener boligdiskriminering er et stort problem i Norge.

— Vi har vært i dialog med Finn.no om dette tidligere. Nå syns vi det skjer litt for ofte. Vi håper de vil bli flinkere til å passe på hva slags annonser som slippes gjennom.

Har fjernet annonsen

Leder for Finn.nos avdeling for forbrukertrygghet, Geir Petter Gjefsen, sier at annonsen ble fjernet så fort de ble tipset.

- Han mottok en mail om å endre annonsen slik den stod. Det er ikke lov å sette kriterier om kjønn, etnisitet, nasjonal opprinnelse, avstamning, hudfarge, språk, religion, livssyn, nedsatt funksjonsevne eller seksuell orientering når du leier ut husrom, lister han opp.

Ifølge Gjefsen publiseres det cirka 11.000 leieannonser på Finn.no hver måned.

— Så langt i år har vi avvist omtrent tre i måneden, og det er både annonser som har vært aktive og som blir stoppet i kontroll før de blir aktive, sier han.

- Ikke fremmed problemstilling

Fungerende avdelingsleder i likestillings- og diskrimineringsombudet (LDO), May Schwartz, sier at alt tyder på at annonsen slik den stod brøt loven.

— Utleier kan ikke annonsere etter norske, svenske eller polske leietakere og utelukke andre nasjonaliteter. Det er derfor på sin plass at annonsen ble fjernet. Nettsteder som Finn.no bør ha klare rutiner for å avverge og fjerne diskriminerende annonser, sier Schwartz.

Ifølge LDO er ikke diskriminerende annonser en ukjent problemstilling.

— Vi får henvendelser om boligannonser, men de fleste liknende henvendelsene gjelder stillingsannonser som urettmessig stiller krav til for eksempel kjønn, alder eller språkkunnskaper. Vi vil imidlertid uansett oppfordre personer som ser slike annonser til å ta kontakt med oss, sier Schwartz.

Utleier: Skrev opp de jeg ville ha

Mannen bak annonsen ønsker å være anonym. Han forteller at han listet opp de han ønsket å bo med, at han ikke er rasist, men skjønner at innholdet kan tolkes dithen av enkelte.

- Jeg skrev opp de jeg helst ville ha boende hos meg, men måtte jo endre deler av annonsen. Situasjonen nå blir jo bare at jeg avviser flere i telefonen, sier han.

Mannen sier han listet opp nordmenn, svensker og polakker fordi han vil ha folk boende hos seg som snakker og forstår norsk.

- Men skjønner alle polakker norsk?

— Ja, i hvert fallmange av dem jeg tidligere har hatt boende her. Poenget er at jeg ønsker å leie ut til personer som jeg kan snakke med, sier han og understreker nok en gang at målet med annonsen var å sile ut uønskede kandidater så raskt som mulig.

— Etter annonsen ble forandret har jeg fått masse telefoner fra personer det er uaktuelt å ha boende. De kan ikke engang engelsk. Men jeg hadde ikke til hensikt å diskriminere i annonsen. Jeg ville kun gjøre prosessen enklere og mer effektiv for meg selv, sier han.