Rapporten er basert på undersøkelser blant skolebarn i 42 land. Nesten 250.000 barn har deltatt i undersøkelsen som ble lagt fram tirsdag.

Andelen 15-åringer som tok sin første røyk da de var 13 år eller yngre, har falt fra 24 prosent ved forrige undersøkelse i 2009-2010, til 17 prosent nå. I samme periode har andelen 15-åringer som drikker alkohol ukentlig falt fra 21 prosent til 13 prosent. I flesteparten av landene er det en trend at flere gutter enn jenter drikker, påpekes det i rapporten.

WHO er i rapporten bekymret over at flesteparten av barna fra elleveårsalderen og oppover er for lite fysisk aktive, og jenter melder oftere enn gutter fra om «svakere mental helse». I tillegg er flere jenter enn gutter av den oppfatning at de er for feite, selv om det er blant guttene at det er mest overvekt.

Samme dag ble det lagt fram norske tall som viser noen av de samme funnene, nemlig at norsk ungdom drikker og røyker mindre enn før, melder NRK. Undersøkelsens norske del er gjennomført i regi av Universitetet i Bergen. (©NTB)