Det er Utdanningsdirektoratet som har igangsatt kartleggingen av mobbetallene for alle landets skoler i to treårsperioder: Fra 2007 til og med 2009 og fra 2010 til og med 2012. Med utgangspunkt i de årlige elevundersøkelsenes spørsmål om mobbing har NTNU Samfunnsforskning pekt ut skoler med vedvarende høye mobbetall i én av eller begge treårsperiodene, skriver Stavanger Aftenblad.

I mars 2013 ga Utdanningsdirektoratet fylkesmennene i oppdrag å følge opp skolene som hadde mest mobbing over tid, og undersøke hvilke skoler som i tillegg hadde pådratt seg klager og tilsynssaker i samme periode. Eierkommunene har så måttet rapportere til fylkesmennene om de aktuelle skolenes strakstiltak mot mobbing.

— Grunnen er at vi har innført flere tiltak mot mobbing og for bedre læringsmiljø uten at mobbingen i skolene har blitt vesentlig redusert. Mobbing er alvorlig for barna og et problem vi tar på alvor, sier avdelingsdirektør for læringsmiljø og rådgiving Marit Hognestad i Utdanningsdirektoratet til Stavanger Aftenblad.

Et mindre antall skoler ble ansett å ha så store mobbeproblemer at de ble tilbudt statlig hjelp. 22 skoler i ti kommuner i Norge har takket ja til tilbudet, som ytes av blant annet Læringsmiljøsenteret ved Universitetet i Stavanger. En av skolene er Vikeså skule i Bjerkreim kommune i Rogaland. (©NTB)