— Gjennom en beskyttet betegnelse får målselvnepa det sterkeste juridiske vernet en matvare kan få, og ingen andre kan bruke navnet uten å oppfylle bestemte krav. Kravene til kvalitet, smak og dyrkingsmetoder gir forbrukeren en garanti for ekte vare av høy kvalitet, sier fagsjef for beskyttede betegnelser i Matmerk, Nina W. Hegdahl.

Særlig før poteten ble vanlig i Nord-Norge, hadde rotvekster generelt og nepe spesielt en viktig ernæringsmessig betydning for folk. Neper har kort veksttid, gir forholdsvis store avlinger og ble brukt til både mat og fôr. Målselvnepe har en lang historie som strekker seg helt tilbake til pomorhandelen mellom russiske og nordnorske handelsmenn på 1700- og 1800-tallet.

Målselvnepe er en saftig og mild nepe med en distinkt nepesmak, som kan minne litt om kålrot. Den er kraftigere i smaken enn vanlig mainepe. For å få den karakteristiske smaken, må den dyrkes i kjølig klima med lys døgnet rundt.

Søknaden om navnebeskyttelse vil bli behandlet av Matmerk og lagt ut på høring før endelig avgjørelse foreligger. (©NTB)