OSLO: Allerede få minutter etter at møtet startet, så dommer Torkjel Nesheim seg flere ganger nødt til å avbryte Anders Behring Breivik. Han ble bedt om å holde seg til spørsmålene dommeren stilte, blant annet om hvordan han stiller seg til fengslingen, og hvordan forholdene er i fengselet. Det skriver Aftenposten.no, som var til stede i rettssaken.

På spørsmål fra dommeren om han har endret syn på om han erkjenner straffeskyld, svarte Behring Breivik:

— Når to personer møtes, er det vanlig at begge får presentere seg.

Han gikk videre til å presentere seg som militærkommandør og ridder.

— Jeg er ridder og kommandør i den norske motstandsbevegelsen. Jeg har innvendinger mot din habilitet. Du har fått mandat fra dem som støtter multikulturalismen. Det er en hatideologi som støtter dekonstruksjonen av det norske samfunnet, sier Behring Breivik.

Erkjente ikke straffskyld

Dommeren avbrøt da siktede, og ba ham svare på spørsmålet om straffskyld.

— Jeg erkjenner handlingene, men ikke straffskyld, sa han.

32-åringen var iført mørk dress og lyst slips. Han hadde vannkjemmet hår og skinnskjegg. Han hadde ikke håndjern i rettssalen, men var iført fotlenke.

Ifølge Aftenpostens.nos reporter i Oslo tingrett virket Behring Breivik litt nervøs, og kastet et par korte blikk på pressekorpset og tilhørerne før han satt seg ned.

Siktede stod rakrygget og med knyttede hender, virket selvsikker og snakket direkte til dommeren.

Da han snakket i retten hadde terrorsiktede en klar, men ganske lys og tynn stemme. Ved flere anledninger smilte han forsiktig, det samme smilet vi har sett på bildene fra et tidligere fengslingsmøte, der han ble avbildet i bilen.

Aftenpostens reportere i salen mener han fremsto som nøktern, uten noen former for følelsesmessige utbrudd eller fakter.

- Irrasjonell torturmetode

På spørsmål fra dommeren om han ville begjære seg løslatt, svarte han at han var militærkommandør, at han ikke aksepterte fengslingen, og at han begjærte seg løslatt.

Om fengslingen og tiden i isolasjon hadde han følgende å si:

-Hvis man først skal bruke en torturmetode, ser jeg på fengslingen som en irrasjonell metode for tortur.

Han fortsatte med å omtale metoder Saudi-Arabia bruker for å få informasjon ut av al Quaida-fanger, før han igjen ble avbrutt av dommeren.

Han la til at han i starten hadde store problemer med å tilpasse seg tilværelsen i isolasjon, men at det for øyeblikket gikk helt greit.

Ba om 12 ukers varetekt

Politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby ba om at Behring Breivik varetektsfenglses i ytterligere 12 uker med brev og besøkskontroll samt medieforbud.

Han viste til at etterforskningen fortsatt er i en startfase, og at det var for tidlig å konkludere endelig i forhold til spørsmålet om det var flere gjerningsmenn.

— Det vil åpenbart skade allmennhetens rettfølelse om siktede skulle bli løslatt, la han til.

Frykter isolasjonsskader

Behring Breiviks forsvarer Geir Lippestad begjærte klienten løslatt, og etterlyste mer konkret fra aktor om hvordan etterforskningen ville bli påvirket om restriksjonene mot klienten ble lettet. Han mente Behring Breivik ikke hadde mulighet til å forspille bevis, og mente det var fare for at det skulle oppstå isolasjonsskader.

Fengslingsmøtet varte i en drøy halvtime, og forløp rolig. Siktede så mye ned i løpet av møtet, når han ikke så på dommeren, men kikket også bort mot publikum enkelte ganger.

Ville tale til fornærmede

Mot slutten av møtet ba Behring Breivik igjen om ordet.

— Jeg ser at de fornærmede er til stede. Får jeg tale til de fornærmede? spurte han.

— Nei, det får du ikke, svarte dommeren kontant.

— Nei, vel, svarte Breivik med lav stemme.

Behring Breivik unnlot å reise seg for dommeren da retten ble hevet. Mens hele rettssalen sto, ble han sittende.

- Helt riktig å avbryte

I etterkant av fengslingmøtet sier Behring Breiviks forsvarer, Geir Lippestad, dette til Aftenposten.no

— Breivik ble avbrutt. Var han forberedt på at det kunne skje?

— Ja, det hadde vi forberedt ham på. Vi har forklart ham at det han kan snakke om i dag var det som hadde relevans opp mot fengslingsforhold, svarer Lippestad.

— Hvorfor forsøker han da likevel?

— Det er hans tankemåte, hans væremåte. Det var helt korrekt av dommeren å avbryte ham, sier forsvarer Geir Lippestad.