Aftenpostens journalist Kristoffer Rønneberg skulle dekke besøket og søkte visum for to uker siden, men har ikke fått det, skriver avisen. Andre norske medier som VG og Dagens Næringsliv har fått visum for å dekke besøket.Aftenpostens sjefredaktør Hilde Haugsgjerd reagerer sterkt på visumnekten og spør om dette er i samsvar med Kinas åpenhetslinje. Hun sier også at norske myndigheter toer sine hender.

Ifølge Aftenposten har representanter for Olje— og energidepartementet gjort det klart at olje- og energiminister Borten Moe ikke kommer til å ta spørsmålet opp med vertskapet under sitt besøk i Beijing.

– Det er ikke noe jeg skal kommentere, sier Ola Borten Moe på telefon fra Beijing til NTB på spørsmål om en kommentar til visumnekten til Aftenposten.

Kommunikasjonssjef Ole Bertelsen i Olje- og energidepartementet sier til NTB at man derfra har gjort det man kunne for å bidra til at journalistene som ville være med, skulle få visum. Blant annet skrev departementet anbefalingsbrev til ambassaden.

– Vi beklager at Aftenposten ikke har fått visum for å dekke en internasjonal konferanse der olje- og energiminister Ola Borten Moe deltar, sier Bertelsen.

– Norske myndigheter mener prinsipielt at journalister bør få reise fritt og drive en uavhengig journalistikk, også i Kina, tilføyer han, og henviser ellers til at Utenriksdepartementet vil undersøke saken. (©NTB)