WASHINGTON: USA ba den 3. desember Norge om å øke den militære innsatsen mot IS, skriver Aftenposten.

– Jeg kan bekrefte at vi, på lik linje med en rekke av våre allierte, har mottatt en forespørsel fra USA om å stille med ytterligere militære bidrag til kampen mot ISIL, i tillegg til det militære bidraget vi yter i dag. Dette krever en grundig vurdering. Forespørselen behandles nå i Forsvarsdepartementet på vanlig måte, svarer Eskil G. Sivertsen, talsmann for Forsvarsdepartementet.

Viktig spørsmål

Høyres parlamentariske leder Trond Helleland, som sitter i Stortingets utenriks— og forsvarskomité, sier til NTB at han forventer at Stortinget får saken på sitt bord.

– Jeg regner med at Stortinget blir konsultert i et så viktig spørsmål, sier Helleland, som mandag kveld ikke hadde rukket å sette seg ordentlig inn i saken.

– Må stå samlet

Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre sier de vil ta stilling til forespørselen når den kommer til Stortinget.

– Det er viktig at verdens land står samlet i den internasjonale kampen mot ISIL. Vi ser fram til å høre regjeringens vurderinger av eventuelle nye anmodninger fra våre allierte, sier han.

Til nå har Norge holdt seg til å bidra i Irak, som ett av over 60 land som bidrar i den amerikanskledede koalisjonen mot IS. Der har norske styrker blant annet trent kurdiske Peshmerga-soldater i Nord-Irak og den irakiske hæren i Bagdad-området.