ANKARA: Russlands ambassadør til Tyrkia, Andrej Karlov (62), er drept i Ankara, i det russiske myndigheter kaller en terrorhandling. Gjerningsmannen er identifisert som tyrkisk politimann.

Karlov ble skutt i ryggen under åpningen av en utstilling i Ankara mens han holdt en tale. Han døde av skuddene.

Tre andre personer ble såret i angrepet, melder den tyrkiske private fjernsynskanalen NTV.

– Dette er en tragisk dag for russisk diplomati, sier Maria Zakharova, en talskvinne for det russiske utenriksdepartementet.

Russlands ambassadør til Tyrkia, Andrej Karlov, ble skutt og drept i Ankara. Foto: KOREA NEWS SERVICE

– Hevn for Aleppo

Angriperen var en politimann, skriver Ankaras ordfører Melih Gokcek på Twitter.

Angriperen er av den tyrkiske avisen Yeni Safak navngitt som «M.M.A.», en politimann som var ansatt i Ankara-politiets anti-opprørsstyrke. Han var iført dress og slips under angrepet.

– Ikke glem Aleppo! Ikke glem Syria!, ropte angriperen.

Deretter ropte han: «Hold dere unna! Hold dere unna! Bare døden vil ta meg bort herfra. Alle som er innblandet i denne undertrykkelsen, kommer til å dø, én etter én, ropte han videre.

Angriperen ropte også «hevn» og «allahu akbar» (Gud er størst) og fyrte av minst åtte skudd, ifølge en AP-fotograf på stedet. Angriperen ødela også flere bilder på utstillingen.

Deltakerne på utstillingen løp fra stedet da angriperen begynte å skyte i lufta, forteller en reporter fra avisen Hürriyet. Så rettet angriperen våpenet mot Karlov, forteller reporteren fra den tyrkiske avisen.

Angriperen skutt

Spesialstyrker omringet deretter bygningen for å ta hånd om angriperen. Litt senere meldte NTV at tyrkisk politi har skutt og drept angriperen.

Angrepet fant sted dagen før Tyrkias utenriksminister Mevlüt Çavusoglu skal til Moskva for å diskutere situasjonen i Syria med sine kolleger fra Russland og Iran.

De siste dagene har det vært demonstrasjoner i Tyrkia mot Russlands inngripen i Syria-konflikten. Russland og Tyrkia står for øvrig bak evakueringsplanen fra opprørskontrollerte deler av Øst-Aleppo.

USA fordømmer

Den russiske ambassaden i Ankara var raskt ute med å si at det trolig dreier seg om et angrep utført av en radikal islamist. En talskvinne fra russisk UD, Maria Zakharova, opplyser at departementet snart skal kommentere saken.

Det amerikanske utenriksdepartementets talsmann John Kirby er orientert om saken.

– Vi fordømmer denne voldshandlingen. Våre tanker og bønner går til ambassadøren og hans familie, sier Kirby.