Det sa Frode Forfang, direktør i Utlendingsdirektoratet (UDI) fredag.

Godt over 100 asylsøkere kommer nå til Norge hver dag, skriver Aftenposten.

Alle transittmottak er fulle. Det har kommet opp til 100 nye asylsøkere til Norge hver dag de siste ukene.

Fredag klokken 09.30 presenterte Forfang asyltallene for august.

— Det har vært et brått skifte i antalll asylsøkere og da særlig i august måned. Antallet asylsøkere som kom i august er det høyeste tallet for en enkeltmåned siden Bosnia-krigen på 1990-tallet. Vi har ikke vært i nærheten av å se så høye tall før, sier Forfang.

Han innrømmer at skiftet kom brått og overraskende.

— Vi trodde tidligere på året at vi skulle få en nedgang i antall asylsøkere i forhold til tidligere år. Vi begynte å merke et skifte på våren og sommeren. Det store skifte kom i august måned, sier Forfang.

Sterk økning i enslige mindreårige

Ifølge UDI er nesten hver fjerde asylsøker som kommer til Norge enslig mindreårige asylsøkere under 18 år, først og fremst fra Eritrea, Syria og Afghanistan.

— Ved slutten av året vil antallet enslige mindreårige asylsøkere som kommer til Norge, være det høyeste noen sinne, sier Forfang.

UDI sier nå at de regner med at antallet enslige mindreårige asylsøkere som kommer til Norge, vil være rundt 2400, over dobbelt så høyt som prognosene som var lagt for 2015. ## - Saksbehandlingstiden kommer til å øke

Forfang sier at UDI ikke er bemannet til å håndtere situasjonen slik den er må, og at de er i dialog med Justisdepatrementet hvordan de skal løse dette.

— Saksbehandlingstiden kommer til å øke, i hvert fall en stund fremover, sier Forfang.

Ved utgangen av august er det registrert 8336 asylsøkere til Norge, hovedsaklig fra Syria, Eritrea og Afghanistan.

UDI sier de nå venter mellom 14.000 og 16.000 asylsøkere til Norge i løpet av året.

UDI har bedt om krisehjelp

I en e-post Utlendingsdirektoratet (UDI) sendte til Oslo kommune i slutten av forrige uke, som Aftenposten har fått tilgang til, opplyser UDI at de leter etter tomme bygninger og ledige tomter for å sette opp teltleire eller brakker i Oslo-området.

Dette skal, Ifølge UDI, være nødplasser for å gi asylsøkere tak over hodet og for å avlaste ankomst-transittmottakene på kort tid.

"Nødplasser"

I e-posten kommer det frem at UDI jobber med å skaffe nye mottaksplasser, men at de på grunn av den store økningen i ankomstene nå går mot en situasjon hvor kapasiteten i mottakssystemet "sprenges".

Dermed vil de undersøke mulighetene for å opprette nødplasser for å avlaste ankomst-transittmottakene på kort tid.

De lurer derfor på om Oslo kommune disponerer tomme bygninger, med eller uten sengeplasser og tomter der man kan sette opp midlertidige brakker.

Byrådsleder Stian Berger Røsland (H) har sagt at Oslo mer enn gjerne hjelper til og, Oslo skal mandag ha et møte med UDI for å diskutere saken.