– Åpningen av skoler og institusjoner for de minste betyr at noen foreldre får mer arbeidsro hjemme. Det trenger vi fordi det er mange oppgaver som står i kø, sa statsminister Mette Frederiksen på en pressekonferanse mandag kveld.

Det er elevene i 0. til 5. klasse som får komme tilbake til skolen onsdag 15. april. Elevene i 6. til 10. klasse må vente til 10. mai før de kan sette seg på skolebenken igjen etter at de har hatt hjemmeundervisning siden midten av mars.

Ikke ubetinget

Frederiksen kaller tiltaket for en forsiktig fase i en gradvis gjenåpning av Danmark. Men hun stiller betingelser.

– Det forutsetter at vi er ansvarsfulle og at tallene er stabile. Ikke bare i neste uke, men i lang tid framover. Hvis vi ser en utglidning i påsken, så kommer vil ikke til å gjenåpne Danmark etter påsken, sier hun.

Mandag hadde bortimot 4.700 personer fått påvist koronaviruset i Danmark. 187 personer er døde. De siste dagene har imidlertid antall sykehusinnleggelser og personer som må ha intensivbehandling, stabilisert seg.

Festivaler avlyst

Frederiksen viser til at tallene går riktig vei. Men hun understreket at danskene fortsatt må holde avstand, og at forsamlingsforbudet for grupper på over ti personer blir forlenget til midten av mai.

Forbudet mot store folkeansamlinger gjelder til og med august. Det betyr at alle sommerens konserter og festivaler er avlyst, deriblant Roskilde-festivalen.

I tillegg vil en rekke virksomheter fortsatt holde stengt. Lukking av kafeer, barer, restauranter, frisører og massører forlenges til 10. mai, noe som begrunnes med at ikke hele samfunnet skal åpnes opp samtidig. Regjeringen vil vurdere om disse skal kunne åpne i «neste fase».

Også kirker, biblioteker og foreninger forblir stengt. Dessuten vil grensen fortsette å være stengt.

Statsministeren understreker også at gjenåpningen forutsetter at det blir testet langt flere personer enn i dag. I tillegg skal det skaffes mer beskyttelsesutstyr.

– Mye utendørs

Frederiksen forsøker samtidig å berolige lærere og foreldre som er redde for større smittefare.

– Jeg forstår godt at det både vil være foreldre og lærere som vil være bekymret for å bli smittet. Derfor skal barn og voksne være ute så mye som mulig, sier hun.

Innendørs skal det være mer avstand, og det skal rengjøres oftere.

Hun sier også at hvis danskene ikke fortsetter å holde avstand, så kan situasjonen fort forverre seg. Og hun understreket at antall sykehusinnleggelser i dag gjenspeiler smitteutbredelsen for tre-fire uker siden.

– Kan bli lurt

– Det gjør denne sykdommen ekstra lumsk. For den kan lokke oss i en felle. Få oss til å tro at vi har styr på det. Få oss til å oppføre oss uforsiktig, sa Frederiksen før hun la til at bare en liten endring atferden kan få store konsekvenser.

Ifølge den sosialdemokratiske statsministeren skjer den gradvise gjenåpningen av landet på anbefaling fra folkehelsemyndighetene. De har sagt at det er «forsvarlig og hensiktsmessig» å begynne en gjenåpning, understreket hun.

– Vi skal fortsette å vaske hendene, hoste i ermet og bli hjemme hvis vi er litt syke, sa Frederiksen.

Skagen Festival avlyser

Skagen Festival er siste festival ut til å avlyse årets program som følge av koronakrisen.

«Skagen Festival har fulgt korona-utviklingen i Danmark tett, og det er med stor beklagelse at vi denne kvelden, sammen med resten av Danmark, mottok Statsministerens melding om at alle sommerens festivaler, markeder og andre store begivenheter er avlyst», heter det i pressemeldingen fra arrangørene.

Datoen for årets musikkbegivenhet var satt til 2.- 5. juli.

«Vi hadde virkelig sett fram til en fantastisk festival. Det sagt, så er det akkurat nå flere spørsmål enn svar. Vi forventer i løpet av få dager å finne svar på de mange spørsmålene, men akkurat nå er det viktigste budskapet at vi står sammen med resten av Danmark ved å holde avstand», heter det videre.

Skagen Festival ble første gang arrangert i 1971. Den beskrives som en internasjonal folkemusikkfestival med stor spennvidde. Etter hvert er festivalen blitt en arena for alt fra visepop, folk/rock, jazz, visesang, roots og blues.