De to siste årene er mekaniske tvangsmidler brukt på tenåringer over 300 ganger, viser en kartlegging avisen har gjort. I fjor var tallet minst 85, men bare fire tilfeller ble rapportert inn til sentrale helsemyndigheter, slik institusjonene er pålagt.

— Vi var klar over at myndighetenes tall på tvangsbruk ikke var presise, men det er alarmerende at underrapporteringen fra BUP-ene er så høy. Her utsettes barn for noe av det mest integritetskrenkende man kan tenke seg, og så har ikke helsemyndighetene oversikt, sier barneombud Anne Lindboe til VG. Hun vil ha beltesengene ut av barne- og ungdomspsykiatrien for godt.

Helsedirektoratet og Norsk pasientregister (NPR) vedgår at det er store mangler i tallene og sier at helsetjenesten i flere år er bedt om å rette opp i den manglende innrapporteringen.

BUP Ahus, som er blant institusjonene som oftest bruker tvangsmidler, opplyser at de har hatt «registreringstekniske utfordringer i vårt elektroniske pasientjournalsystem som gjør at vi ikke har registrert våre vedtak i det elektroniske formatet som NPR henter data fra». (©NTB)