Over hele landet tropper Rema 1000s distriktsjefer opp på de lokale politikammerne for å levere anmeldelsene mot konkurrentene i dag klokken ett. Totalt 120 butikker blir anmeldt for å ha søndagsåpent med mer enn 100 kvadratmeter, skriver Aftenposten.

Rema hevder i anmeldelsen at nær en tredjedel av erkekonkurrenten Norgesgruppens butikker, som blant annet har mange søndagsåpne Joker og Kiwi-butikker, holder åpent i strid med loven.

Se hvilke Sørlandsbutikker som anmeldes nederst i saken.

— Dagens regelverk håndheves ikke – og for de som utnytter det, øker omsetningen på søndag. Enten må myndighetene håndheve loven, eller så må alle dagligvarebutikker få lov til å holde åpent på søndager, sier Rema-sjef Ole Robert Reitan. Et stort pressekorps hadde trosset vinterkulden for å overvære at Rema-sjefen leverte inn sin anmeldelse på Sentrum politistasjon i Oslo mandag.

- Nødvendig å anmelde

Reitan sier at anmeldelsen er nødvendig fordi Rema nå står overfor en strategisk beslutning om å også satse på søndagsåpne butikker.

— Vi vil imildertid ha det klart hvordan lovverket praktiseres før vi går i gang med å bruke 1 til 2 millioner per butkkk for å kunne holde søndagsåpent, sier Reitan.

Norgesgruppen har vært sterkt i mot at alle skal ha søndagsåpent. Men de er den matkjeden som i dag har flest søndagsåpne butikker.

De 120 anmeldelsene gjelder i hovedsak brudd på paragraf 5 som omhandler salgsareal.

De fleste av de anmeldte butikkene tilhører Joker-kjeden.

95 av disse butikkene er Norgesgruppensbutikker, 4 er Coop-butikker og 21 er Bunnpris-butikker.

Ifølge Aftenpostens egne beregninger, er det rundt 550 søndagsåpne butikker i Norge i dag, 17 av disse er Remas.

Loven viser til at utsalgssteder som i det vesentlige selger kiosk- eller dagligvarer, og som har en samlet salgsflate som ikke overstiger 100 kvadratmeter, kan holde åpent på søndager.

- Ulempe for de som retter seg etter loven

Videre hevder Rema at de butikkene de nå anmelder, tjener gode penger på å plassere varer i vindfang og deler av butikken som ikke omfatter lovlige kvadratmetere. Resultatet er at faktisk salgsareal i mange tilfeller kan være opp mot det dobbelte. Enkelte butikker velger også å holde hele butikken åpen eller henter varer til kunder fra avstengte områder.

— Dagens situasjon er helt klart til ulempe for de som faktisk retter seg etter loven, og ikke minst for kundene som forledes til å tro at de aktuelle butikkene faktisk har rett til å holde åpent på søndager, sier Reitan.

Anmeldt mange ganger

Eier av Bunnpris-kjeden, Christian Lykke, sier til Aftenposten at han tar anmeldelsen fra Rema 1000 med stor ro.

— Vi har vært anmeldt flere ganger før, og som regel har politiet etterforsket saken. I alle fall har alle sakene endt opp med at politiet har funnet ut at vi ikke har brutt loven. Jeg kan ikke garantere for absolutt alle søndagsåpne butikker vi har, men vi etterstreber jo å overholde loven, sier Lykke.

Han sier at søndagsåpne butikker er en viktig tillegsomsetning for mange av Bunnpris-butikene.

— Vi var tidlig ute med å tilpasse oss lovverket for å kunne holde søndagsåpent. Det resulterte i en rekke anmeldelser, spesielt fra meninghetsråd rundt om i landet. Derfor har vi fått uavhengige instanser til å måle opp butikkarealene, og vi sørger for å henge målebrevene synlig for publikum slik at vi skal unngå tidkrevende anmeldelser, sier Lykke som sier at anmeldelsen ikke i det hele tatt vil rokke ved Bunnpris' strategi med å holde søndagsåpent der det er mulig og marked for det.

Joker: - Vi skal følge loven

Kjededirektør i Joker, Kjell Arne Bjerklund, sier at Joker-kjøpmennene må påse at butikkene ikke overstiger 100 kvadratmeter salgsareal, slik lovens grense er.

— Våre søndagsåpne butikker er innredet og har en vareutvalg for å være innenfor lovverket. Vi skal følge loven, og det er kjøpmennenes ansvar at dette blir gjort, sier Bjerklund.

Han sier at han derfor forutsetter at butikkene overholder grensen, eller ikke har åpent på søndager. Joker, som er en del av landets største dagligvarekonsern Norgesgruppen, har i dag 110 butikker som er åpne på søndager.

Reitan: Dobbeltmoral

I august fortalte Norgesgruppen til Aftenposten at de har 350 søndagsåpne butikker. 238 av disse butikkene er Norgesgruppens dyreste konsept, Joker.

I desember ble det kjent at Regjeringen ikke har flertall for å innføre søndagsåpne butikker, slik de lovet i Sundvolden-erklæringen. Frp var skuffet over at forslaget ble lagt i skuffen og lovet å finne en løsning på Stortinget.

Reitan sier at de ikke har tid til å vente på de politiske beslutningene.

— Personlig skulle jeg gjerne sett at vi hadde «søndagsfred». Men sannheten er at vi har søndagsåpne butikker i dag der regelverket ikke håndheves. Omsetningen øker på søndag fordi flere handler på søndag, og flere butikker åpner. Derfor må vi nå vurdere om vi skal bygge om flere av våre butikker etter det gamle regelverket. Vi kan ikke vente på politiske beslutninger lenger. Det tar for lang tid, sier Reitan.

Som et kompromiss foreslår REMA 1000 nå en løsning der man kan kreve at en søndagsåpen butikk har egen adresse – med egen varelevering.

Rema vurderer å bygge om butikkene

Rema har tidligere sett på hvordan konkurrentene forsyner seg av markedet med sine søndagsåpne butikker og i den forbindelse har de sagt til Aftenposten at dersom det ikke blir likt for alle, vil de bygge om en del av sine 565 butikker.

— Vi kan ikke sitte og se på at nabobutikken har åpent på søndager og ikke vi. Enten må det bli søndagsåpent for alle, eller så bygger vi om butikkene våre slik at vi kan konkurrere med de andre kjedene på søndagene, sa Reitan til Aftenposten i august.

Hvordan netthandelen vil påvirke dagligvaremarkedet, er fremdeles for tidlig å si. Denne uken åpner Stein Erik Hagen sin matsatsing på nett, Marked.no, Meny har sin løsning klar og i tillegg har Kolonial.no og Rett hjem.no allerede et tilbud om søndagshandel. Tall Aftenposten har kjennskap til, viser at mange handler på nettet søndag, for å få det levert mandag.

Sørlandet

Kiwi Vågsbygd senter

Kiwi Brennåsen

Kiwi Mandal

Kiwi Farsund

Kiwi Langenes

Kiwi Spangereid

Kiwi Lyngdal Allen Senter

Kiwi Saltrød

Kiwi Nedenes

Joker Homborsund

Joker Kvarstein

Joker Tinnheia

Bunnpris Grimstad

Bunnpris Nedenes

Bunnpris Arendal