Åndalsnes (NTB): Store bevegelser og usikkerhet om et større skred kan utløses, gjør at farenivået for fjellpartiet Mannen i Romsdalen er hevet til rødt.

Farenivået ble hevet fra gult til rødt nivå tirsdag ettermiddag. Norges vassdrags— og energidirektorat (NVE) opplyser at hastigheten i bevegelsene i fjellpartiet har variert i sommer, men tirsdag begynte den å øke utover 1 til 2 centimeter per døgn.

– De siste to timene viser en samlet bevegelse på 5,7 millimeter i den øvre, mest aktive delen, noe som tilsvarer nesten 7 centimeter over ett døgn, opplyser NVE.

– Alle ønsker at det skal rase

Faren for ras gjør at tre husstander er evakuert. I de tre husene bor det til sammen ni personer. På grunn av ferie er det bare fem som for øyeblikket befinner seg i området, opplyser ordfører i Rauma kommune, Lars Olav Hustad, til NTB.

– De evakuerte tar situasjonen med stor ro, men er oppgitt over at det skjer nok en gang, sier Hustad.

Han sier de evakuerte skal tilbringe natten hos familie og venner og at kommunen har kontroll på dem som er evakuert. På spørsmål om hva han tenker om situasjonen svarer Hustad at de forholder seg til fakta, men sier at alle ønsker at fjellet skal falle.

– Inkludert de evakuerte. Nå venter vi bare på at naturen skal ordne opp, sier ordføreren.

Venter ytterligere økning

Den økte bevegelsen i Mannen skyldes stor nedbør – og det er meldt mye nedbør resten av dette døgnet. Erfaringene viser dessuten at hastigheten øker med en forsinkelse på et halvt døgn etter nedbøren. Ut fra nedbøren som er kommet, og det som er meldt fremover, forventer vi en ytterligere økning av hastigheten de kommende timene, opplyser NVE.

Veslemannen er et relativt lite, men svært aktivt parti av det ustabile fjellpartiet Mannen i Romsdalen. Mens de årlige bevegelsene i Mannen utgjør noen få centimeter i året, har den mest aktive delen av Veslemannen forskjøvet seg noe over én meter det siste året.

Evakueringer

Veslemannen ligger om lag 1.100 til 1.200 meter over havet og har et volum på 120.000-180.000 kubikkmeter – om lag 1 prosent av det totale volumet av Mannen.

Også i september i fjor førte store bevegelser i Mannen til at ni personer som bor under fjellpartiet ble nødt til å evakuere. Eventuell sprenging av Veslemannen var da oppe til diskusjon, men det ble til slutt vurdert som ikke aktuelt.

Også i oktober i 2014 ble beboerne i området evakuert. Flere ganger varslet geologene da at raset bare var noen timer unna, men bevegelsene i fjellet roet seg imidlertid ned. (©NTB)