OSLO: Jordbruksorganisasjonene krevde opprinnelig 860 millioner kroner, hvor 577 millioner var såkalte budsjettmidler. Staten tilbød 90 millioner, hvorav 70 var budsjettmidler.

Norges Bondelag har forhandlet seg fram til en total ramme på 350 millioner kroner. For bøndene innebærer dette en mulighet til å øke inntektene med 10.700 kroner per årsverk i 2017, ifølge Bondelaget.

– Årets avtale bringer oss ikke helt i mål, men vi har fått regjeringa med på å jevne ut inntektsmulighetene mellom for eksempel små og store melkebruk, sier leder Lars Petter Bartnes i Norges Bondelag i en pressemelding.

170 millioner mer

Budsjettoverføringene økes med 100 millioner kroner, som er 170 millioner mer enn statens tilbud, opplyser Bondelaget.

Fra forhandlingene har det vært kjent at bøndene spesielt har forsøkt å få til et løft for de mindre og mellomstore gårdene som sakker akterut i inntektsutviklingen.

Jordbrukets krav ble lagt fram 25. april.

Fornøyd

Landbruks— og matminister Jon Georg Dale (Frp) er fornøyd med avtalen.

– Norges Bondelag tar ansvar i en krevende tid for norsk økonomi når de inngår denne jordbruksavtalen med staten, sier han.

Norges Bonde- og Småbrukarlag brøt forhandlingene lørdag kveld, mens staten ved Landbruks- og matdepartementet og Norges Bondelag fortsatte samtalene.

Fristen løp ut ved midnatt natt til lørdag, og partene var godt på overtid.

Dårlig avtale

– Vi forholder oss til at Bondelaget har valgt å inngå avtale om jordbruksoppgjøret. Det er en svak avtale, men forhandlingsretten innebærer også en rett til å inngå dårlige avtaler, sier Geir Pollestad, stortingsrepresentant for Senterpartiet og leder av næringskomiteen.

— Det er oppsiktsvekkende å se at regjeringen har så små ambisjoner for norsk matproduksjon, fortsetter Pollestad.

- Bør skjemmes

Bondelaget og regjeringen er enige om å utsette løsdriftskravet for kyr fra 2024 til 2034. Siden 2003 har målet vært at alle melkekyr skulle få gå i løsdrift fra 2024, skriver Dyrevernalliansen.

– At kyrne skal lenkes på bås i enda ti år til er tragisk, og både Bondelaget og Fremskrittspartiet bør skjemmes overfor norske forbrukere, sier kommunikasjonsleder Live Kleveland i Dyrevernalliansen.