– Vi sier ja til 60 prosent utslippskutt, nei til nye oljelisenser og ja til 65 milliarder til klimatiltak i utviklingsland. Vi stemmer for å erklære klimakrise, slo MDGs nasjonale talsperson Une Bastholm fast da forslag fra SV og MDG ble debattert i Stortinget torsdag.

MDG vil også si ja til en styrt utfasing av olje- og gassnæringen, et nytt, ambisiøst klimaforlik og å si nei til en ny rullebane på Gardermoen, slo Bastholm fast.

29. mars demonstrerte 40.000 skoleelever for en bedre klimapolitikk, og 24. mai gikk nok en skolestreik for klimaet av stabelen 31 steder i Norge. Samme dag var det lignende streiker i 118 land verden over. Den globale protestbevegelsen er fremfor alt inspirert av den svenske aktivisten Greta Thunberg.

Ingen støtte fra Elvestuen

Også klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V) mener det ikke er noen tvil om at det må gjøres mye mer for å nå målet om å begrense den globale oppvarmingen under 1,5 grader, men vil likevel ikke støtte ungdommens klimakrav.

– Regjeringen må gjøre mer av det vi er i gang med. Vi må fortsette å satse på kollektivtransport, sykkel og gange i de store byene. Vi må fortsette å satse på jernbane, som økte med 5 prosent i fjor, sa han.

Frps Terje Halleland reagerer på at SV og MDG fremmer forslag som har en ukjent prislapp.

– Jeg reagerer på at etablerte partier velger å kopiere urealistiske krav, uten å tenke gjennom hvilke konsekvenser disse forslagene vil få for økonomien, arbeidsledigheten og ikke minst for klimaet, sier han.

Skuffet over Stortinget

Tina Razafimandimby Våje (16), som er initiativtaker til skolestreiken i Norge, er på sin side skuffet over Stortinget.

– Partiene som ikke støtter oss i dag, må spørre seg selv: Vil de virkelig bli husket som dem satset på kortsiktig profitt framfor ungdommenes fremtid? Eller som dem som vedtok det nødvendige da det fortsatt var tid?

– Vi vet at kravene er ambisiøse og vanskelige å innfri. Men saken er at de er nødvendige. Når vi sitter på Stortinget, vil det være for sent, sier Våje i en epost til NTB.