Akershus-kommunen Bærum topper prisstatistikken over sjøhytter i 100-meterbeltet, med en gjennomsnittpris på 9,2 millioner kroner for en hytte på eid tomt, ifølge de siste tallene fra Statistisk sentralbyrå (SSB). Tjøme i Vestfold og Fredrikstad i Østfold ligger som nummer to og tre på pristoppen med en gjennomsnittspris for hytter i strandsonen på henholdsvis 7,1 og 6,1 millioner kroner.

Nummer fem i oversikten er Lillesand hvor gjennomsnittsprisen for en hytte innenfor 100-metersbeltet er tett på seks millioner kroner. Søgne er den 10. dyreste sjøhyttekommunen i Norge med snittpris på 4,6 millioner for en hytte i strandsonen.

Tallene gjelder for perioden 2014 til 2017. En firedel av hyttene som ble omsatt i fylkene med kystlinje i denne fireårsperioden lå i 100-metersbeltet langs kysten.

Bærum troner desidert øverst også på listen over de dyreste kommunene når det gjelder hytter som ligger noe lenger unna strandlinjen – nærmere bestemt fra 100 til 400 meter fra sjøen.

Dyrt et stykke unna

Disse hyttene var marginalt billigere enn de som ligger i strandsonen, og gikk for gjennomsnittlig 9,1 millioner kroner – over dobbelt så mye som nummer to på listen, nabokommunen Asker. Her var gjennomsnittsprisen på 4,2 millioner kroner i sonen mellom 100 og 400 meter fra sjøen.

– En viktig årsak til de høye prisene innerst i Oslofjorden er den sentrale beliggenheten med kort vei til sentrum av Oslo og en stor kjøpergruppe med penger. De små øyene har dessuten en del eksklusive eiendommer. Det er dessuten nokså få fritidseiendommer som selges på det åpne markedet i dette området, hvilket også er med på å drive prisene opp, skriver SSB.

Alle landets fylker unntatt Hedmark og Oppland har kystlinje mot sjøen.

Denne eiendommen i Ulvøysund hadde prisantydning på 8,5 millioner kroner da den ble lagt ut for salg i 2016. Foto: Roald Ankersen

Sjøhyttefylkene

Til tross for at kommunene innerst i Oslofjorden hadde de dyreste hyttene, er det Telemark og Vestfold som framstår som landets sjøhyttefylker. I Telemark var kjøpesummen for en hytte på eid tomt i 100-metersbeltet gjennomsnittlig 4,7 millioner kroner, mens en tilsvarende hytte på festetomt i gjennomsnitt kostet 2,5 millioner kroner.

Tilsvarende tall for Vestfold var henholdsvis 4,6 millioner kroner for strandsonehytter på eid tomt og 2,6 millioner kroner for hytte på festetomt.

Telemark og Vestfold har flere kommuner blant de ti dyreste sjøhyttekommunene. Tjøme, Nøtterøy og Tønsberg sørget at Vestfold lå helt i pristoppen i perioden fra 2014 til 2017. I gjennomsnitt kostet en hytte på eid tomt i strandsonen på Tjøme 7,1 millioner kroner, men hyttekjøpere måtte ut med gjennomsnittlig 5,9 millioner kroner på Nøtterøy og i Tønsberg.

Flest strandsonesalg

Telemarkskommunen Kragerø utmerket seg med flest omsetninger i strandsonen i fireårsperioden, og gjennomsnittsprisen i kommunen var 5,9 millioner for en hytte i strandsonen på eid tomt. I Vestfold lå hele 40 prosent av hyttene som ble omsatt i fritt salg i perioden, i strandsonen.

Etter Kragerø var østfoldkommunene Hvaler og Fredrikstad de mest populære sjøhyttekommunene målt i antall omsetninger.

Prisene faller når avstanden til kysten øker. Gjennomsnittlig kjøpesum for hytter som ligger mer enn 400 meter fra kysten, var 1,5 millioner kroner. Gjennomsnittsprisen for alle hyttene som ble omsatt i fritt salg i strandsonen i fireårsperioden, var 2,2 millioner kroner.