Muellers rapport ble overlevert til justisministeren fredag. Ifølge en kilde i det amerikanske justisdepartementet kommer det fram av sluttrapporten at Muellers team ikke ser for seg nye siktelser som følge av granskningen. Fra før av er 34 personer straffeforfulgt som følge av Russland-etterforskningen, seks av dem har hatt tilknytning til president Donald Trump.

Justisminister William Barr skal nå gå gjennom Mueller-rapporten, og allerede i helgen kan Kongressen få innsyn i granskingens hovedfunn. Men det er opp til Barr å formelt avgjøre hvor mye av rapporten som eventuelt skal offentliggjøres.

Tautrekking

Granskingsrapporten har vært ventet å bli gjenstand for voldsom politisk og juridisk tautrekking, og både demokrater og republikanere har krevd at hele rapporten offentliggjøres.

Barr har sagt at han vil skrive sin egen rapport som oppsummerer Muellers funn.

– Jeg forventer at jeg kan være i stand til å underrette dere om spesialetterforskerens hovedkonklusjoner så tidlig som denne helgen, skriver Barr i et brev til de to partienes ledere i Kongressens justiskomiteer.

Ifølge Reuters opplyser justisdepartementet at hovedkonklusjonene fra rapporten vil bli offentliggjort samtidig med at de blir overlevert til Kongressen. Barr vil konsultere både visejustisminister Rod Rosenstein og Robert Mueller før han avgjør om hele eller deler av rapporten skal offentliggjøres.

Demokratisk uttalelse

Demokratenes leder i Representantenes hus Nancy Pelosi og i Senatet Chuck Schumer sier i en felles uttalelse at det er svært viktig at rapporten offentliggjøres i sin helhet.

– Barr må ikke gi president Trump, hans advokater eller stab noen «sniktitt» på forhånd på spesialetterforsker Muellers funn eller bevis, og Det hvite hus må ikke få lov til å blande seg inn i avgjørelser om hvilke deler av de funnene eller bevisene som offentliggjøres, sier de to.

Foreløpig ser det ut til at de får det slik de vil. Trump har ikke blitt brifet om rapporten, og det er opp til justisminister Barr hva som skal skje videre, sier Det hvite hus i en uttalelse.

Store spørsmål

Mueller og hans team har i nesten to år gransket anklager om russisk innblanding i presidentvalget som brakte Trump til Det hvite hus. Siden rapporten fortsatt er hemmeligstemplet, er det ikke kjent om Mueller har klart å svare på de viktigste spørsmålene i etterforskningen:

* Samarbeidet Trumps medarbeidere med russiske myndigheter for å påvirke presidentvalget i 2016 i Trumps favør?

* Foretok Trump seg noe i ettertid for å hindre etterforskningen, for eksempel da han sparket FBI-direktør James Comey?

Representantenes hus vedtok nylig en enstemmig, men ikke bindende uttalelse som tar til orde for at hele Mueller-rapporten offentliggjøres.

34 straffeforfulgt

Etterforskningen har kastet store skygger over Trumps presidentskap. Til tross for siktelser eller tiltaler mot 34 personer, seks av dem er tidligere Trump-medarbeidere, er ingen blitt tiltalt for samarbeid med russerne for å påvirke valget. Men Mueller og hans folk har avdekket andre typer kriminalitet, og det kan fortsatt komme nye tiltaler.

Presidentens tidligere valgkampsjef Paul Manafort ble nylig dømt til over sju års fengsel for blant annet skattesvindel, hvitvasking av penger og forsøk på å påvirke vitner.

Presidenten selv har gjentatte ganger forsøkt å undergrave Muellers gransking ved å kalle det en heksejakt. Han avviser blankt at det fantes noe samarbeid med Russland.