Mandag bestemte opposisjonen på Island seg for at de vil fremme mistillitsforslag mot statsministeren under dagens møte i Alltinget — det første etter en to uker lang påskeferie. Bakgrunnen er avsløringene fra Aftenposten og en rekke andre medier om at statsministeren har et selskap i et skatteparadis.

Alltingets møte startet klokken 17 norsk tid, og vises direkte på flere tv-kanaler og nettaviser.

Men en knapp time senere er man ennå ikke kommet til dagens egentlige agenda: Den ene opposisjonspolitikeren etter den andre har tatt ordet og krever statsministerens avgang.

Harmdirrende politikere beskylder statsministeren for å ha ført landet bak lyset.

— Jeg har ofte spurt meg om jeg faktisk lever i et vestlig demokrati. Men etter å ha sett gårdagens dokumentar har jeg kommet frem til at det ikke kan være tilfelle, sier Ásta Guðrun Helgadóttir fra Piratpartiet.

LES OGSÅ: Bakgrunn: Statsledere og politikere gjemmer bort flere milliarder

Både hun og de andre politikerne brukte svært sterke ord, og henvendte seg direkte til Gunnlaugsson.

- Du har ydmyket et helt land, sier Björt Ólafsdóttir, representant for opposisjonspartiet Lys fremtid.

— Ved å skjule fakta, ved å ha penger i et skatteparadis og ved å slå seg frem uten å fortelle sannheten har statsministeren ydyket oss.

Ordstyreren måtte stadig avbryte representantene, og irettesette dem for ikke å overholde taletiden.

Ble bedt om å skamme seg

Først klokken 18.15 kunne spørretimen starte, og Gunnlaugsson fikk selv ta ordet.

Han måtte straks svare på spørsmål fra sosialdemokratenes leder Árni Páll Árnason, som krevde at statsministeren må be folket om unnskyldning - og spurte rett ut om Gunnlaugsson ikke skammer seg.

Men til tross for den harde medfarten, og selv om lyden av demonstrantene utenfor begynte å trenge inn i parlamentssalen, holdt Gunnlaugsson fast ved sin forklaring om at hverken han eller hans kone har unndratt skatt via selskapet Wintris, og at man derfor egentlig ikke kan snakke om et "skatteparadis" i ordets verste forstand.

— Vi må alle klare å diskutere denne saken på en behersket, ærlig og fornuftig måte, var statsministrens oppfordring til nasjonalforsamlingen.

Forbereder demonstrasjoner

Utenfor parlamentet er det varslet en større demonstrasjon fra klokken 19 norsk tid. Nesten ti tusen har allerede sagt på sosiale medier at de vil delta, og over 25.000 islendinger har nå signert et opprop på Internett, der de forlanger at statsministeren går av.

Allerede mandag formiddag begynte politiet å sette opp sperringer rundt Alltinget, og en person ble pågrepet da han kastet yoghurt på parlamentsbygningen.

— Sinnet er større nå enn i 2009. Mange av de som satt i nøkkelposisjoner før finanskrisen er der fortsatt, og de har misbrukt vår tillit. Vi har blitt løyet til, sier Tanya Pollock.

Sammen med moren, Sigríður Sigurðardóttir, var hun tidlig på plass foran sperringene politiet satte opp for å holde de illsinte demonstrantene unna Alltinget. Mens oljefat ble brukt som trommer, satte mor og datter opp spyd med torskehoder på toppen for å vise sin avsky.