— Mens vi venter på konsensuskonferansen til Helsedirektoratet, fødes barn med smerter og abstinenser og fare for varige hjerneskader. Vi har mer enn nok kunnskap om dette til å handle nå, sier barneombud Anne Lindboe til Aftenposten.

Det fødes rundt 40 barn årlig som har sterke abstinenser som følge av at moren har vært under legemiddelassistert behandling (LAR). I vår vedtok Stortinget at kvinner i LAR-behandling skal få bedre informasjon om risikoen barnet utsettes for hvis de blir gravide. Kvinner i behandling som ønsker barn, får ikke hjelp til nedtrapping.

Stortingsrepresentant Ruth Grung (Ap) stilte forrige uke et skriftlig spørsmål om når retningslinjene skal bli revidert i samsvar med Stortingets enstemmige vedtak. Helseministeren svarer at han venter på konsensuskonferansen, noe han mener ikke er trenering av Stortingets vedtak.

— Når jeg i tillegg ønsker at helseforetakene skal sørge for at kvinner som planlegger å bli gravide, får et reelt tilbud om nedtrapping, mener jeg det er et signal om det motsatte. (©NTB)