I anledning sitt 200-årsjubileum åpner Statsbygg dørene til en rekke bygninger som vanligvis er stengt. Blant byggene som åpnes er Oslo fengsel, avdeling A, også kjent som Botsen. Mange har sett Egon Olsen spasere ut fengselsporten i filmene om Olsenbanden, men få har sett hvordan det ser ut bak murene.

— Nå får man muligheten i trygge forhold, sier Statsbyggs administrerende direktør, Harald V. Nikolaisen, til NTB.

Fengselsleder Øyvind Alnæs sier publikum kan få se hvordan fengselet er bygd, hvordan de innsatte bor, hvilke muligheter de har for fellesskap og hvilke muligheter de har til å være ute i friluft.

Dette kan være en av de siste gangene, om ikke den siste, man har muligheten til å oppleve Botsen fra innsiden. Bygget er vedtatt stengt i løpet av 2017. Dersom ikke noen andre offentlige etater viser interesse for bygget, vil det trolig bli lagt ut for salg.

Dørene til fengselet åpnes ikke før 24. og 25. september. Samme helg åpnes blant annet Høyesterett, Operaen, Regjeringskvartalet med Høyblokka, R4 og Y-blokka. Men også andre steder i landet åpnes dører i jubileumsåret - deriblant Bastøy fengsel (Horten), Bergenshus festning (Bergen), Stavern fort (Stavern), Tronka (Trondheim) og tinghuset i Tromsø. (©NTB)