MANDAL : Mye takket være internett og billige flybilletter har verden blitt "mindre". Ikke bare er verden større enn vi innbiller oss. Den er også utrolig urettferdig. Jeg er så heldig som har opplevd en kjærlig barndom i en fantastisk familie. Jeg har aldri manglet noe som helst. Dette er noe jeg selvfølgelig er klar over, men som jeg fort glemmer når det oppstår et «problem». Et stort problem for meg er å få tid til å rydde rommet før lommepengene skal stå på konto. Et annet problem er om jeg ikke har satt sammen antrekket før sjåføren tuter utålmodig utenfor. Men dette er egentlig ikke problemer, Maiken.. Du svever på en rosa sky.

En annen virkelighet

Barn i Syria vet ikke hvor de skal tilbringe natten. Et barn på ti år vet ikke hvordan det skal skaffe mat til sin to år gamle lillebror. «Hvor skal jeg sove? Er mamma fremdeles i live? Kan jeg bevege meg ut fra gjemmestedet uten å bli skutt?» Dette er tanker mange tusen barn går gjennom daglig. Jeg får tårer i øyene og klump i magen. Hvordan kan jeg i det hele tatt finne på å klage på livet mitt? Hvordan kan jeg kalle litt motstand i hverdagen for problemer? Samvittigheten får virkelig gjennomgå når jeg innser hvor godt jeg har det. En annen tanke som har falt meg inn; det er faktisk helt tilfeldig at akkurat jeg ble født i et av verdens rikeste land. Helt fullstendig tilfeldig.

Å gjøre en forskjell

Grunnen til at jeg i dag sitter på Fædrelandsvennen sitt kontor i Kristiansand er fordi disse tankene har vekket en interesse hos meg. Jeg vil gjøre en forskjell. Jeg vil hjelpe så godt jeg kan. Jeg vil bidra med noe.

Operasjon Dagsverk. Et prosjekt min skole støtter hvert år (Mandal videregående skole.) Elever landet rundt kan velge mellom en vanlig dag på skolebenken eller en dag man gjennom valgfritt arbeid, skal tjene inn 400 kroner. I år, 2013, skal Operasjon Dagsverk i samarbeid med Redd Barna arbeide for å gi 15.000 ungdommer en trygg og god utdanning.

Enhver elev sitt arbeid bidrar til tre punkt i årets prosjekt:

— Å gi ungdom en trygg skolehverdag.

— Å gi ungdom en god utdannelse.

— Å gi ungdom mulighet til å skape sin egen fremtid.

Når sant skal sies, er det også viktig og tenke på både seg selv og andre i vårt eget lille Norge også. Det er jo absolutt ikke slik at alle problemer i Norge ikke er problemer fordi vi ikke opplever det samme som befolkningen i blant annet, Syria. Mobbing blant barn og unge er et eksempel. Psykisk helse er et eksempel. Demens, voldtekter og arbeidsledighet. Vi har problemer vi nordmenn også. Er jeg dobbeltmoralsk nå? Nei, selvfølgelig er jeg ikke det. Budskapet mitt er ganske enkelt skjønner du. Gjør det du kan, bidra med det du kan. Jeg bidro i år som bøssebærer for TV- aksjonen. I dag bidrar jeg med mine skriveferdigheter.

Still opp, gjør en innsats. Ditt arbeid gjør en forskjell. Jeg er stolt av enhver ungdom som i dag gjør en innsats for Operasjon Dagsverk. Ungdom bryr seg!