Fra kjøkkenvinduet er det betongmuren som møter synet. Hun sier at det er det første hun ser når hun ser ut av soveromsvinduet også. Foto: Erling S. Hægeland
Nabokonflikten går tydelig inn på Gerd Lauvsland, som nå håper på at kommunen vedtar at muren skal rives. Foto: Erling S. Hægeland
Rådmannen i Songdalen har vist til at muren oppleves som stor og dominerende, blant annet fordi den er oppført i betong. Gerd Lauvsland håper at kommunen nå vedtar at muren rives. Foto: Erling S. Hægeland

SONGDALEN: — Jeg ser den når jeg står opp, når jeg går på kjøkkenet og når jeg sitter i stua. Det er som å gå i fangenskap, sier en fortvilet Gerd Lauvsland til Fædrelandsvennen.

Den 63 år gamle enka bor alene i huset på Hortemo, hvor hun og mannen flyttet inn i 1980. Men for tre år siden bygget naboen Thore Follerås en 27 meter lang betongmur på nabogrensa, tre meter høy på det høyeste. Muren er en støttemur, som tillater at tomta hans utnyttes i større grad.

— Det føles som en fengselsmur, men selv de farligste innsatte har ikke en så høy mur, sier hun.

- Skal vekk

Stående i hagen presser tårene seg på for Gerd Lauvsland.

— Den muren er så stygg, det er jo bare en forskalingsmur i betong. Det er forsmedelig at jeg har havnet i denne situasjonen, sier hun, og er klar på hva utfallet nå må være:

— Nå skal jeg ha den muren vekk. Det er det eneste jeg kan akseptere.

Muren kom opp i 2010, men hun klaget ikke til kommunen før året etter da vann ble drenert ned gjennom hull i muren, og rant gjennom hagen hennes. Siden har både kommunen og Fylkesmannen vedtatt at muren er ulovlig oppført, og avslått søknad om dispensasjon fra plan- og bygningsloven.

Ikke blitt enige

Gerd Lauvsland og Thore Follerås har siden forsøkt å komme til en minnelig ordning, noe kommunen vil akseptere. Thore Follerås har blant annet tilbudt en del forskjønnende tiltak.

— Men han har ikke gått med på å gjøre noe med selve muren. Det er jeg som må slite med denne stygge muren som har ødelagt hagen min, sier hun.

De to hadde en muntlig avtale om at det kunne bygges en mur, men Lauvlsand bestrider at hun godtok tre meters høyde. Hun tok så kontakt med Budstikka, som omtalte saken forrige uke.

— Jeg føler meg tråkket på, og jeg har vært for godtroende i denne saken, sier Lauvsland, som også frykter for at boligtaksten synker kraftig som følger av muren.

Ny søknad

I samtale med kommunen har Thore Follerås tidligere trukket fram at fjerning av muren vil bli dyrt, at muren må stå på grunn av rasfare og at lysforholdene til naboen nå faktisk er bedre enn før.

Men han sier til Fædrelandsvennen at han nå går med på å senke høyeste del av muren med 60 centimeter. Han avviser samtidig at han har overkjørt Gerd Lauvsland.

— Jeg spurte om lov, og fikk lov. Det er høyden vi er uenige om. Hadde hun også gått med på noen av tiltakene så hadde det ikke sett så ille ut der som nå. Jeg forstår at muren oppleves som voldsom, men jeg er ikke enig i at den er stygg.

Kommunen har sendt varsel om riving og tvangsmulkt, men avventer nå den reviderte søknaden før de gjør et endelig vedtak.

— Om kommunen vedtar riving, så må jeg gå med på det. Men da åpner det seg en sprengt steinrøys, og da blir det styggere for henne, sier han.

Gerd Lauvslands advokat, Torstein Leipsland, har svart avvisende på nabovarselet for den reviderte søknaden. Han viser til at senkingen av muren ikke er tilstrekkelig, og at muren fremdeles vil fremstå som «svært stygg».

- Høyden må ned

Teknisk enhet i Songdalen skal nå vurdere om en senking på 60 centimeter er nok.

Songdalen kommune har sendt forhåndsvarsel om riving og tvangsmulkt, og har mottatt et nabovarsel om tiltak i en revidert søknad.

— Vi har ikke fått søknaden ennå. Den må skrives etter at innspill har kommet fra naboene, men vi avventer den innen kort tid, sier avdelingsleder for ressurs- og arealforvaltning, Arne Kjell Brunes.

Kommunen vil da avgjøre om eventuelle nye tiltak er akseptable.

— Muren må senkes betydelig, men jeg kan ikke nå si hvor mye den må senkes for at vi skal akseptere søknaden om dispensasjon. Dersom vi mener at søknaden ikke går langt nok, vil vi pålegge riving og eventuell tvangsmulkt, sier han.

Thore Follerås vil i så fall ha klagemulighet til Fylkesmannen i Vest-Agder.