KRISTIANSAND: Niesen, som var 15 år da overgrepene skjedde, skulle på besøk hos sin onkel den første helgen av vinterferien. Allerede første kveld startet overgrepene da de to lå i samme seng.

I løpet av helgen fortsatte overgrepene, inntil søndagen da jenta ble hentet av sin mor.

I slutten av vinterferieuka fortalte den 15 år gamle jenta hva som hadde skjedd under helgebesøket hos onkelen. Moren gikk deretter til politiet og anmeldte saken.

Sterkt preget jente

Onsdag møtte den nå 16 år gamle jenta i retten sammen med sin mor og sin bistandsadvokat. For noen dager siden var jenta på besøk i tingretten for å gjøre seg kjent med hva som skulle skje. I retten ble først dommeravhøret av henne spilt av. Dette avhøret fulgte jenta med på i rettslokalet, mens onkelen ble henvist til et annet lokale i tinghuset.

Det var en sterkt preget jente som kom i retten, med hjelp og bistand også fra en kvinne som tilhører gruppen av vitnestøtter i tingretten.

Erkjente straffskyld

Den tiltalte onkelen erkjente straffskyld for hovedpunktene i tiltalen, som dreier seg om en rekke forskjellige former for seksuell omgang med sin niese.

Han erkjente også at han hadde fått niesen til å posere naken, samtidig som han tok bilder av henne. Disse bildene ble senere overført til 39-åringens datamaskin.

Den tiltaltes forsvarer, advokat Knut Henning Larsen. Foto: Hallgeir Oftedal

Niesen forklarte i dommeravhøret at hun hadde overnattet flere ganger hos sin onkel uten at det hadde skjedd noe. Da lå hun på gjesterommet. — Denne gangen spurte han om jeg kunne ligge i dobbelsenga hans. Etter hvert ble jeg livredd, sa den unge jenta i dommeravhøret.

Ansvaret hos den voksne

Da rettsforhandlingene startet opp onsdag, var bistandsadvokaten til jenta, Ivar Sveen, opptatt av at det er den voksne som skal stå til ansvar når det begås overgrep mot et barn.

— Min klient har erkjent den seksuelle omgangen. Han har tatt ansvar og forstår hva han har gjort, men det er en reservasjon mot enkelte beskrivelser av hva som skjedde, noe som har betydning for straffeutmålingen, understreket tiltaltes forsvarer, advokat Knut Henning Larsen.

Det første overgrepet fra onkelens side skjedde allerede natt til lørdag og fortsatte flere ganger i løpet av hele helgen.

— Da jeg våknet lørdag morgen trodde jeg det hele var en drøm det som hadde skjedd. Men det var det uheldigvis ikke, sa jenta i dommeravhøret.