DØD: Denne rotta ville kose seg med litt Smørbukk, men endte opp med en smekk over nakken. Foto: Hans Jacob Brekke

Se video og bilder over.

KRISTIANSAND: — Her var det en, sier Torbjørn Lund og kommer opp fra krypkjelleren med død rotte, hengende fra en rottefelle.

Han er skadedyrbekjemper for Anticimex, og er på oppdrag i et rekkehus i Vågsbygd. Beboerne her begynte for tre uker siden å høre mistenkelige lyder i veggene.

— Det høres veldig godt. De krafser og løper i veggene her. Det er utrolig ekkelt og gjør det vanskelig å sove om natta, forteller kvinnen som bor i boligen.

- Blir nervevrak

FANGST: Skadedyrbekjemper Torbjørn Lund viser frem dagens fangst i en kjeller i Vågsbygd. Foto: Hans Jacob Brekke

Hun vil ikke stå frem med navn, i frykt for at det skal bli vanskelig å få solgt leiligheten senere.— Jeg holder på å bli nervevrak, sier hun oppgitt.

Lund hadde satt opp tre feller i kjelleren på rekkehuset, og en på loftet. Fellene er utstyrt med en bit Smørbukk-karamell og festet i en vaier, slik at de sterke skadedyrene ikke stikker av med dem.

Kun en av fellene hadde klart å lokke til seg en rotte.

— Det er nok flere her enn denne ene, sier han og fjerner rotta fra fella.

- Mange henvendelser

— Vi har inntrykk av at det har vært en del rotter. I høst og begynnelsen av vinteren har vi fått mange henvendelser om rotter, sier avdelingsleder John-Magne Nygård i Anticimex, som driver med skadedyrbekjempelse.

Når kulda setter inn og rottene ikke finner mat utendørs, blir dyrene et problem for mennesker. Resultatet blir krafselyder inne i folks vegger.

— Veldig ofte hører folk dem i hus eller ser dem rundt husene. Vi velger ofte tradisjonelle klappfeller og forsøker å lure dem i fellene, men plutselig skjer det jo at de dør i vegger, sier Nygård. Resultatet er ekkel lukt.

Også firmaet ABS Skadedyrkontroll har merket seg de mange rottene.

Innpåslitne rotter

— De er mer innpåslitne enn før. Vi har hatt en del rottejobber etter nyttår og det virker som at det har vært mye mat, men at det nå er blitt mindre, siden de nå trekker inn, sier Jon-Are Liland i ABS Skadekontroll.

Kommuneoverlege i Kristiansand, Vegard Vige, sier at det er lite ønskelig med rotter som samler seg. Farlig mener han at det ikke er.

— Langt på vei er rotter som helseproblem overdrevet, men ingen ønsker at man rotter samler seg. Det anses for å være en hygienisk ulempe. Ethvert sted hvor det lever mennesker som spiser og lager søppel vet man med sikkerhet at det befinner seg rotter. En sivilisasjon uten rotter er utenkelig, så flinke er rottene, sier Vige.

Ifølge kommuneoverlegen er det huseiernes ansvar å hindre at rotter får etablere seg. Kommunen har i tillegg leid inn et firma for å fjerne rotter fra kloakken og i forbindelse med renovasjon.

Rik mattilgang

Særlig i Vågsbygd har mange meldt om rotteobservasjoner de siste ukene.

— Det lever mange flere rotter over bakken enn i kloakken. De har hatt rik mattilgang, blant annet med frukt fram til desember, sier Nygård.

Enkelte mener at arbeidene på Vågsbygdveien er årsaken til flere rotter i bydelen. Men anleggsledelsen i Vågsbygdveien vil ikke ha kjeft for rotteproblemer.

— Når vi fjerner elementer, som for eksempel ved å rive en bolig, så blir det ikke liggende igjen rester. Alt fjernes umiddelbart. Vi kan ikke se noe ved anlegget som genererer økt omfang av slike skapninger, sier prosjektleder i Statens vegvesen, Stig Berg-Thomassen.

Opp av do

Torbjørn Lund forteller at de tidligere i vinter fikk telefon fra en annen adresse i Vågsbygd. Da hadde en eldre kvinne observert en rotte på badet.

— Vi kom ut dit og sjekket. Badet var helt tett, så den må ha kommet opp fra toalettet, sier Lund.

Men problemet var at de ikke fant skadedyret på badet. Etter å ha sett over alle tenkelige steder, oppdaget de at det hang en morgenkåpe på en knagg.

— Vi kikket oppi en av lommene og der lå rotta og koste seg, sier han og ler.

— Den eldre kvinnen ville nok fått seg et sjokk, hvis hun hadde tatt på seg denne.

Han understreker at det er nokså sjeldent at rotter kommer seg opp fra doskålene til folk.