Dette går fram av undersøkelser foretatt av Norsk institutt for skog og landskap.

God jord

Forskerne Roar Lågbu og Siri Svendgård-Stokke har funnet ut at nesten halvparten av jordbruksarealet i Vest-Agder og Aust-Agder har godt jordsmonn. Denne jorda har små eller ingen begrensninger for å drive jordbruk. Enkelte steder er kalking og gjødsling tilstrekkelig for å gi gode og årevisse avlinger av kulturplanter tilpasset lokale klimaforhold, Skikkelig vanning og grøfting er nøkkelen til god jordkvalitet.

Klimaendringer

Jordsmonnet i Agderfylkene er godt forberedt på klimaendringene.

– Mye av jorda her er selvdrenert. Det er viktig, og en stor fordel om antagelsene om et våtere klima slår til, sier jordgransker Siri Svendgård-Stokke.

I følge Meteorolgisk institutt var nedbøren i Agderfylkene hele 160 prosent av normalen i 2011. – Med så store nedbørmengder vil arealer med selvdrenert jordsmonn ha en stor fordel, sier forskerne Lågbu og Svendgård-Stokke. Skog og landskap viser at 60 prosent av jordbruksarealene har jordsmonn som slipper vannet lett gjennom.

– Topografien, det vil si hvordan terrenget ser ut, berggrunnen, løsmassene, klimaet og ikke minst menneskers og dyrs aktivitet over tid, har gitt opphav til jordsmonnet vi har i dag, sier Lågbu.