— Det går akkurat som vi sa. De borgerlige sier valgfrihet, men konsekvensen av kontantstøtte er færre barnehageplasser og mindre penger til barnehager. Vi mener ledige ressurser heller burde gå til å styrke barnehagesektoren, som allerede har det stramt, sier gruppeleder i Ap, Mette Gundersen.

Får 4000

Onsdag la oppvekstdirektør Rekve fram utredningen om hvordan lokal kontantstøtte kan innføres fra høsten. Når staten kutter kontantstøtten til to-åringer, har det borgerlige bystyreflertallet bestemt seg for å innføre en lokal ordning. Foreldre vil få 4.000 kroner i måneden for å holde barnet mellom 24 og 36 måneder vekke fra barnehage.Rekve vil ikke si om han er for eller mot kontantstøtte, siden bystyret har bestemt det skal innføres. Men oppvekstdirektøren legger ikke skjul på at han strever med hvordan det skal spares tre millioner kroner i året på ordningen. De borgerlige forutsetter en slik innsparing i sitt budsjettopplegg.

Prøveordning

— Kontantstøtten er en toårig prøveordning. Dermed skapes det utfordringer i forhold til hvor mange barnehageplasser vi må planlegge fremover. Til høsten har vi et visst antall plasser. De plassene som blir ledige som følge av kontantstøtten, vil trolig fylles opp av barn som i dag står utenfor ordningen med garantert plass. , forklarer Rekve.

I en slik situasjon vil kontantstøtte gi et bedre tilbud til de som i dag ikke får plass. Økonomisk vil det imildertid bety at kommunen både må drifte barnehageplass og kontantstøtte. Det vil øke utgiftene, ikke redusere dem.

— Skal vi spare som forutsatt, er løsningen å redusere antall plasser. Det er bare slik vi kan styre dette. Vi vil følge nøye med på dette utover året, sier Rekve til Fædrelandsvennen.

Sparer på sikt

På sikt mener han det er penger å spare på lokal kontantstøtte. Ved en varig ordning kan antall barnehageplasser varig reduseres og tilpasses kontantstøtten. Rekve ser da for seg en årlig innsparing på rundt seks millioner kroner.

— For oss er valgfriheten viktigst, ikke innsparingen. Slik jeg ser dette, kan vi ved kontantstøtte både gi barnehageplass til flere som ønsker det, og kontantstøtte til de som ønsker det, og spare noe penger, sier Kristiansen.

— Så enkelt er det ikke. Det blir fryktelig vanskelig å planlegge dette. Det er ikke lett for barnehageetaten å vite om to på Grim eller seks på Hånes skal ha kontantstøtte. Min frykt er at denne kontantstøtten vil utarme barnehagene enda mer, sier Mette Gundersen.

For Rekve har det vært viktig å få avklaring om kontantstøtten nå i februar. Dermed kan foreldre vite hva de har å forholde seg til når fristen for å søke barnehageplass går ut 1. mars.