MANDAL: — Det er et helt nødvendig og viktig bidrag for at vi skal komme i gang. Målet er å ha samlet inn disse pengene innen våren, sier Christoffer Westermoen og Johanna Engamo Kleveland i innsamlingskomiteen.

I helga gikk startskuddet for aksjonen for å samle inn alle disse millionene med et eget arrangement på Skjernøya. Aksjonen kaller de for "Gi Mening". Egne brosjyrer er trykket opp for å få folk til å betale faste beløp for eksempel hver måned.

Inn i fjellet

Kirkens Hus, som senteret skal hete, er planlagt skutt inn i fjellet overfor Mandal kirke i Øvrebyen. Rundt 1500 kvadratmeter bruksareal fordelt over to etasjer er planen. I tillegg skal en tredje etasje klargjøres etter avtale med Mandal kommune dersom kommunen i framtiden trenger slike arealer.

All kirkelig aktivitet bortsett fra det som alt i dag foregår i kirka skal flyttes inn. For eksempel skal de 18 kirkelige ansatte opp hit. Konfirmasjonsundervisning, korenes sangøvelser og ungdomskafeen er eksempler på de som får nye lokaler.Kirkekaffen søndag foregikk ute på trappa i regnet, denne vil også bli under tak med et Kirkens Hus.

Her i fjellet - rett på andre siden av Mandal kirke - er Kirkens Hus planlagt med sine rundt 1500 kvadratmeter bruksareal. Kanskje begynner byggingen neste høst eller vinter allerede. Foto: Jarle R. Martinsen

Bygget er budsjettert til 30 millioner kroner. I tillegg til innsamlede midler, skal KFUK/KFUM-bygget på Sanden som står på kommunal tomt selges. Speiderbevegelsen har gitt bygget til menigheten, mens kommunen har gitt bort tomten.

Politiske protester

Menighetshuset i Øvrebyen skal også selges. Dette er i dag et kommunalt bygg.

Protestene mot salgene har vært mange i det politiske miljøet. Da saken endelig gikk gjennom i bystyret var det med et forbehold om at dersom salgssummen blir høyere enn fem millioner kroner skal kommunen ha overskuddet.

Christoffer Westermoen informerte kirkegjengerne under gudstjenesten i Mandal kirke søndag om innsamlingsaksjonen. De trenger fem millioner kroner fra folk for å kunne gå i gang med byggingen. Foto: Jarle R. Martinsen

Resten av finansieringen på 20 millioner kroner er låneopptak.— Vi kommer ikke til å gå i gang før innsamlede midler har nådd fem millioner kroner. Men vi er så optimistiske og tror at vi skal ha klart det innen neste vår, sier Kleveland og

Westemoen.

Ikke bare kollekt

Hvert år samles det inn i overkant av en halv million kroner i kollekt i Mandal kirke. Det må altså noe langt mer til enn bare å ta kollekt for å nå målet, ikke minst fordi

halvparten av kollekten uansett går til andre formål enn til menighetsarbeidet.

— Vi må være kreative og gjøre mange stunts. Og så må vi ha hjelp. For eksempel har en kvinnegruppe lovet å strikke til inntekt for bygget, forteller Westermoen.

Nesten i mål i Lyngdal

At det er mulig å samle inn fem millioner kroner til et slikt formål er Lyngdal et eksempel på. Her planlegges Lyngdal kirkesenter, og til nå er det gitt 4,95 millioner kroner i pengegaver.

— Og det har vi fått selv om reguleringsplanen ennå ikke er kommet i orden, sier kirkeverge i Lyngdal Carl Magnus Salvesen.Også her er budsjettet på 30 millioner kroner. - Om vi bare får orden på reguleringsplanen håper jeg byggingen er i gang på vårparten neste år, sier Salvesen.

Støtter du et kirkesenter i Mandal?

<b>Olav Johan Kige: </b>Ja, dette støtter jeg helhjertet. Det er midt i blinken av hva menighetslivet i Mandal trenger. Nå er det for dårlig plass til aktivitetene i menighetshuset. Og så får Kirkens Hus en flott plassering rett ved dagens kirke. Dette blir spennende!

Olav Johan Kige: Ja, dette støtter jeg helhjertet. Det er midt i blinken av hva menighetslivet i Mandal trenger. Nå er det for dårlig plass til aktivitetene i menighetshuset. Og så får Kirkens Hus en flott plassering rett ved dagens kirke. Dette blir spennende!

<b>Inger Hansson:</b> Jeg har vasket på menighetshuset i mange år og der er det grusomt! Elendig plass og uframkommelig for rullestolbrukere. Derfor støtter jeg Kirkens Hus så godt jeg kan og håper alle i Mandal vil gjøre det.

Inger Hansson: Jeg har vasket på menighetshuset i mange år og der er det grusomt! Elendig plass og uframkommelig for rullestolbrukere. Derfor støtter jeg Kirkens Hus så godt jeg kan og håper alle i Mandal vil gjøre det.

<b>Marit Seland: </b>Ja, dette vil jeg virkelig støtte. Det er trangt og dårlig i dagens menighetshus. Samtidig skjer der så mye positivt i menighetslivet i Mandal at det trenger ordentlige lokaler. Håper mandalittene gir så det monner!

Marit Seland: Ja, dette vil jeg virkelig støtte. Det er trangt og dårlig i dagens menighetshus. Samtidig skjer der så mye positivt i menighetslivet i Mandal at det trenger ordentlige lokaler. Håper mandalittene gir så det monner!

<b>Bjørn Arve Bentsen:</b> Absolutt! Det er bare å se hvordan kirkekaffen blir avviklet her på kirketrappa i dag i regnet. Med et Kirkens Hus kan alt slikt foregå innendørs. Dessuten får man samlet alle kirkens aktiviteter under samme tak noe som er veldig positivt.

Bjørn Arve Bentsen: Absolutt! Det er bare å se hvordan kirkekaffen blir avviklet her på kirketrappa i dag i regnet. Med et Kirkens Hus kan alt slikt foregå innendørs. Dessuten får man samlet alle kirkens aktiviteter under samme tak noe som er veldig positivt.