VENNESLA: Venneslas eneste utested har fått naboenes advokat på nakken. De mener støyen fra Hr. Direktør ikke er til å leve med. Så ille har det blitt at de faktisk må reise bort for å få ørens lyd.

Fædrelandsvennen besøkte denne syndens og støyens pøl tirsdag kveld, mens Champions League-kampen mellom Paris Saint Germain og Barcelona knapt hørbart utfoldet seg på stedets to fjernsynsskjermer.

STØY: Fædrelandsvennen kunne tydelig høre at Silje Øglænd og Maya Øvland fniste da vi sto utenfor Hr. Direktør. -Kjipt hvis dette stedet blir lagt ned. Bygda trenger møteplassen. De som bor i sentrum må tåle litt støy, mener de to. Foto: Jan O. Eide

Men selv om lyden på fjernsynsapparatene er så lav at gjestene kan snakke med innestemme, kan vi avsløre at fnisingen til to kvinner på pubens veranda kunne høres på utsiden når man står helt stille i den ellers så folketomme gågaten.

Som et kjøleskap

— De har laget en sånn støyundersøkelse og målt lyden herfra. Jeg tror de målte like mange desibel som kommer fra et kjøleskap, sier Bjarte Bjellås, som sammen med broren Sondre og to kamerater startet opp puben 22. februar i fjor.

Brødrene vet ikke helt hvordan støy-reglene for utesteder i kommunen er.

— Advokaten deres sier vi ikke har lov. Så jeg har forsøkt å finne reglene, men har ikke funnet støygrensen noe sted, sier Bjarte Bjellås, som egentlig jobber full stilling som journalist i Vennesla Tidene, i tillegg til å drive utestedet. Og megle med naboene, som har vist seg mest krevende.

Forsøk

— Det har ikke vært bare lett. Da de først tok kontakt med oss, var de glade for at det ikke var så mye støy som da kafeen Digg var her. Det naboene var opptatt av, var røyk fra verandaen, forteller Bjellås.

HR. DIREKTØR: Her er det: Syndens og støyens pøl: Utestedet Hr. Direktør som jager naboer ut av bygda for å få ørens lyd. Foto: Jan O. Eide

— Så kom borettslaget og klagde på at det var så mye støy. Så da har vi forsøkt å finne løsninger på det, sier Bjellås.Først kjøpte brødrene flere mindre høyttalere.

— Med flere mindre høyttalere spredt i lokalet, trengte vi ikke ha lyden så høyt på, forteller Bjellås.

Det er også hevdet at støyen på utsiden er det store problemet.

— Så har vi stengt verandaen tidligere og redusert åpningstiden, slik at naboene ikke skal plages ut over natten. For det blir lyd på utsiden når det er fullt her i helgene. Det koster oss antakelig 100.000 kroner i tapte inntekter. Men vi må jo prøve å finne en løsning, sier Bjellås.

Ikke for penger

Pengene han går glipp av hadde vært kjærkomne. Med rundt ti årsverk og en omsetning på 3,4 millioner kroner, gikk første driftsår 200.000 kroner i minus.

— Vi gjør ikke dette for å tjene penger, sier Sondre Bjellås, som er heltidsansatt som it-konsulent i Deepmind AS. På Hr. Direktør er han på fritiden sin styreformann, vaktmester og kelner når det trengs.

Litt god kaffe

— Jeg ville egentlig bare ha et sted det var mulig å få en god kopp kaffe, sier Sondre Bjellås, som flyttet tilbake til hjembygda fra Oslo for fire år siden.

— Og et sted vi kunne gå ut og ta ei øl og spise litt mat, uten å måtte begynne med taxi eller ta bussen til byen, sier Bjarte Bjellås, som drømmer om at de kanskje kan få noen konkurrenter etter hvert.

STEMNING: God stemning mens fotballkampen ruller på fjernsynsskjermen. Fra venstre: Kristian, Benjamin, Charles (t.h.) Marcus og Daniel bak til høyre. De mener de som bor midt i byen må tåle noe bråk. Foto: Jan O. Eide

— Vi har tilbud for bedrifter, slik at de ansatte kan møtes her om kveldene. Vi har konserter med lokale krefter, kunstutstillinger og visning av babytøy. Det er plass til å spille dart for noen av landets beste spillere som holder til her i Vennesla. Vi arrangerer quiz. Og strengt tatt er det vel kafeen på dagtid med lunsj-servering som er mest populær. Dette skal være et samlingssted for folk i bygda, sier Bjellås og ramser opp artister og kjentfolk som har spilt og underholdt.

Midt i byen

Hr. Direktør ligger så midt i gågata i Vennesla sentrum som du kan komme. Lokalene har huset forskjellige kafé-, underholdnings-, eller serveringsvirksomheter siden 70-tallet. For fire-fem år siden ble det bygd leiligheter på taket av bygget. Da ble det virkelig hett i halmen og sus i serken.

VENNESLA BY NIGHT: Fædrelandsvennen kunne tydelig høre egne skritt i gågata gjennom sentrum. Ellers var det besynderlig tyst, ikke minst med tanke på støy-debatten som nå raser i bygda. Foto: Jan O. Eide

— Jeg tror de som bosatte seg her kanskje ikke hadde helt realistiske forestillinger om hvordan det er å bo midt i sentrum, sier Bjarte Bjellås.

Stenger dørene?

— Så hva gjør dere nå, hyrer advokater og lydteknikere?

— Vi har ikke råd til sånt. Da må vi kaste inn håndkleet. Men hvis ikke vi kan være her, hva er det da plass til sentrum? spør Bjellås.