KRISTIANSAND: — Alle betaler egentlig hva som helst, sier Charlotte Nygård fra baksiden av disken til Enok Nilsen på fiskebrygga.

I år er prisen på reker høyere enn på lenge. Om du kunne tenke deg et kilo med reker må du nok forvente å måtte bla opp 200 kr for sommerdelikatessen. Dette tilsvarer 2-3 kroner per reke.

— Det blir noen dyre smørbrød for å si det mildt. Heldigvis virker det som om feriepengene sitter løst hos de fleste, sier Nygård til Fædrelandsvennen.

Selger som før

Selv om rekene er dyre, så har det ikke satt en demper for salget.

— Det selges mye reker for å si det slik. Det er ikke sjelden at vi har solgt unna alle rekene allerede dagen før. Da snakker vi opp mot 300 kg reker som er solgt allerede før dørene åpnes, sier Simon Fjeldsaa i Fiskeeksperten Reinhartsen før han påpeker at det kommer mye an på vær og vind.

Prisen vil øke

Hos Fiskeeksperten Reinhartsen koster det 200 kr for ferske reker. De frosne rekene ligger ned mot 140 kr. Fjeldsaa tror ikke at prisen vil synke i løpet av sommeren.

— Det vil nok dessverre bli dyrere i løpet av sommeren. Jeg blir ikke overrasket om prisene vil komme opp i 230–250 kr, sier Fjeldsaa.

Lokkemiddel

Skal vi tro Fjeldsaa er det derimot ikke rekene sjømatforhandlerne tjener seg rike på.

— Rekene er mer et lokkemiddel for å få folk til å komme innom. Det er ikke mange kronene vi tjener på det, sier Fjeldsaa.

Hos Enok Nilsen er prisen på rekene en tier billigere, men Nygård spår også at prisen vil stige i løpet av sommeren.

— Rekene er jo ganske mye dyrere på sommeren, selv om det ikke har vært mye til sommer ennå. Vi ser jo at folk reagerer på prisen, men de blar likevel opp. Det er viktig for sørlendingene å få rekene sine, sier Nygård.

Forsvinner raskt

Om du skulle finne på å ta turen til Grimstad i jakten på rekekuppet, så vil du nok bli skuffet.

— Hos oss ligger prisen på 195 kr for et kilo. Prisen vil nok øke litt utover sommeren, så jeg blir ikke overrasket om vi havner litt over 200 kr/kg, sier Ingrid Askvik fra Fiskernes Salgslag i Grimstad.

Heller ikke grimstadværingene vegrer seg mot åpne lommeboken.

— Rekene forsvinner like fort som de kommer inn, så om de reagerer på prisen så er det lite som tyder på at det stopper de, sier Askvik.

Prisen på rekene hos Fiskelaget i Mandal ligger på rundt 190 kr/kg. Denne prisen vil sannsynligvis settes opp etter hvert. I Lillesand må du ut med 225 kr/kg for rekene hos Ecco Fisk & Delikatesse. Grunnen skal være små fangster og stor etterspørsel.

Ønsker du å stikke av med de billigste rekene må du ta turen innom dagligvarebutikkene. De aller billigste rekene undertegnede kunne finne befant seg hos Ica Maxi på Lund og hos Meny på Grim. Der var kiloprisen 149 kr. Ica Vågsbygd selger sine reker til 159 kr kiloen, og på Meny Vågsbygd ligger rekene til 169 kr/kg.

— Vi kan bekrefte at vi selger våre reker med tap, får Fædrelandsvennen opplyst av informasjonsavdelingen i ICA Norge.