HVIS H&M KOMMER: Bestemor Else Kostøl er glad for at det kan bli kjøpesenter i sentrum. Hunsøya bør brukes til noe annet, synes hun, mens barnabarna Inger Elise Froland Gausdal (25) og Marie Kostøl Froland (19) ikke er så opptatt av kjøpesenter. -Hvis Hennes&Maurits og noen nisjebutikker kommer, er det bra. Hvis ikke kan de la være, sier de.
SENTRUM: Gunnar Eriksen har bare en ting å si: - Et kjøpesenter må ligger i sentrum.
GLAD:Anne Gunn Omestad er glad for de nye planene i sentrum. Hun vil ikke ha kjøpesenter på Hunsøya.

VENNESLA: — Jeg blir mest oppgitt. Politikere som sier det ikke er deres oppgave å bestemme om vi skal ha ett eller to kjøpesentre. Hva skal vi da med politikere? Er det en ting de skal bestemme, er det rammene for hvordan bygda skal utvikle seg, sier pensjonist Rolf Stokkeland, som sitter på sin faste plass sammen med andre eldre menn utenfor Kulturhuset.

Det var i fredagens Vennesla Tidende KrFs gruppeleder Daniel Bakken sa at han ikke så det som sin oppgave å administrere antall kjøpesentre i bygda.

"Kjøpesenterkrigen"

Debatten går høyt i bygda etter at bygdas rikeste, Tore Gustav Drivenes, har bedt politikerne åpne for kjøpesenter på Hunsøya. Bygdas nest rikeste, Ove Svendsen, har sagt han vil bygge i sentrum, men på betingelse av at Hunsøya ikke får kjøpesenter. Avgjørelsen om hvem som vinner "kjøpesenterkrigen", faller i kommunestyret til høsten. Da skal reguleringsplan for Hunsøya avgjøres.

— Vi har ett sentrum, og der sliter mange. Da trenger vi ikke ett til. La oss bygge på det vi har, ikke ødelegge, sier John Homme.

— Hål i haue med butikker på Hunsøya, sier Johnny Løyning. Den tidlige fiskehandleren er ankommet "diskusjonsplassen" på sykkel.

— Kjøpesenter må i sentrum. Ove Svendsens plan er god, men han skal ikke ture fram og stille ultimatum, likevel. Tore Gustav Drivenes kan bygge masse annet på Hunsøya. Regionen skriker jo etter næringstomer, sier Homme.

Enslig Hunsøya-fan

Borte ved Cubus står Janne Nesland. Hun vil ikke på bilde siden hun mener noe hun tror få andre er enig i:

— Få det kjøpesenteret til Hunsøya. Flere biler i sentrum har vi ikke plass til. La nå bygda få vokse skikkelig. Tore Gustav Drivenes har vist at han kan få ting til.

Det er en varm lørdag formiddag og mye folk i sentrum. Men det er langt mellom dem som støtter Janne Neslands synspunkt.

— Kjøpesenter? Sentrum, selvsagt. Det er derfor det heter sentrum, sier Gunnar Eriksen.

Else Kostøl har med seg barnebarna Marie Kostøl Froland og Inger Elise Froland Gausdal på handletur. - Sentrum, er de enige om.

— Men trenger vi kjøpesenter? Hvis Hennes & Maurits kommer, ja. Hvis vi får noen nisjebutikker, ja. Men hvis det bare blir Cubus og kjedene, da drar vi like godt til byen, hvor utvalget alltid vil være bedre. Kommer kjøpesenteret, må det være i sentrum, sier søstrene Inger Elise og Marie.

Anne Gunn Omestad kommer forbi og er helt enig.

- Handelslekkasje er tull

Mennene på benken ved Kulturhuset er virkelig engasjerte.

— Vennesla Tidenes redaktør skrev om Svendsen og Drivenes som sitter i sandkassa og konkurrerer om å bygge sandslott og at politikerne ikke skal blande seg inn. Det er useriøst. Arealdisponering er en politisk oppgave. Kommunestyret må bestemme hvor ting skal være, deretter kan investorene konkurrere, sier Stokkeland.

Han er forresten lei ordet handelslekkasje:

— Et meningsløst ord. Kristiansand er motoren i regionen. Tenk hvis ordføreren i byen sa han ville ha slutt på alle "fremmedarbeidere" fra Vennesla. Å stoppe handelslekkasje er bare tull. Vi må tenke større og regionalt. Hunsøya må bevares for industri og arbeidsplasser. Hele regionen trenger næringstomter, sier Rolf Stokkeland.