KRISTIANSAND: I helga tok Fædrelandsvennen turen med både Fjord Cat og Superspeed for å sjekke utvalg og priser i ferjenes taxfree-butikker. Gjennomgangen viser at Fjord Line er noen kroner billigere på sigaretter, snus og øl. Med en liter vodka til 149 kroner kan Fjord Cat også skilte med at de har den billigste spriten.

Utvalgsmessig har imidlertid lillebror lite å stille opp med. På sine 1000 m2 kan Superspeed by på et stort og variert tilbud innen de fleste kategorier av taxfree-varer. Mens Fjord Line har samlet alt de kan by på innen én liten "Brustad-bu", har Color Line egne avdelinger for mote, kosmetikk og delikatesser.

Brennevin og vin

Fjord Line har et greit utvalg av kjente merkevarer innen brennevin, men har lite å komme med i vin-hyllene. På Superspeed finner du egne avdelinger for rødvin, hvitvin og hetvin. Ifølge en ansatt har selskapet en egen gruppe som jobber med å plukke ut nye viner.På Fjord Cat kunne du få en flaske Lindemans Cabernet Sauvignon 2012 til 69 kroner og en Chablis til 159 kroner. I Superspeeds vinavdeling fant vi flere viner til både over og under hundrelappen, men ingen av de samme som vi fant hos Fjord Cat.

I motsetning til i Norge er det fullt lovlig å selge alkohol til rabatterte priser. Både Fjord Line og Color Line opererer med kvantumsrabatt og pakkepriser på øl og vin. Begge selskapene hadde også utvalgte varer på tilbud. I vårt valg har vi forsøkt å plukke ut varer både på tilbud og til tilsynelatende "ordinære" priser.

Kjappest og billigst

De mange forskjellige tilbudene gjorde det vanskelig å sammenligne priser for flere produkter. Flere varer hadde også ulike størrelser. Hos Fjord Line kostet for eksempel en pakke MiniSnickers på 400 gram 34 kroner, mens du fikk 500 gram hos Color Line for 44,90. Fædrelandsvennen reiste med Fjord Cat fra Kristiansand lørdag morgen, en halvtime etter at Superspeed hadde kastet loss. Kort tid etter avreise fosset vi forbi storebror og ankom utlandet mens Superspeed befant seg i Skagerrak.

Hvis du vil komme fort fram og ikke er spesielt opptatt av taxfree-utvalget er det dermed liten tvil om hvilket selskap du bør velge. Fjord Line vant for øvrig på billettpris, med 199 kroner for en voksen uten bil én vei, mot 219 kroner med Color Line.