KRISTIANSAND: - Vi var på Langenes da vi så den, men den gikk veldig fort forbi. Vi tenkte vi skulle på tornadojakt og kjøre etter den. Men vi måtte pusse tennene først, og da vi hadde gjort det, var den vekk, sierAmalie Sande Henden fra Søgne.

Sammen med venninnen kjørte hun til Høllen for å lete etter tornadoen, men fant den ikke.

— Jeg tror vi har mistet den. Kanskje den dro mot Mandal eller noe. Vi har aldri sett noe sånt før, det var veldig spennende, sier Sande Henden.

Også over Flekkerøy dannet det seg mini-tornadoer onsdag formiddag.

— Jeg er i Skålevik og ser oppover mot Høyfjellet. Her har det kommet og gått små skypumper i tre kvarter nå, forteller Karin Bjørndal, som fanget de små tornadoene på bilde.

Stort sett harmløse

— Jada, dette er samme fenomenet som en tornado eller skypumpe. Vi kaller det trombe. De er betydelig svakere enn sine store fettere i USA, og er stort sett ufarlige, sier Han Olav Hygen, klimaforsker ved Meteorologisk institutt.

MINI-TORNADO: Karin Bjørndal fanget denne mini-tornadoen over Flekkerøy onsdag morgen. Meteorologene kaller slike for tromber, og sier at de stort sett er ufarlige. Foto: Karin Bjørndal

Mens tornadoene i USA gjør stor skade, er de små trombene som oppstår i Europa stort sett ufarlige.

— Hvis jeg så en slik, ville jeg stort sett tatt fram kameraet og tatt bilder. Bildene kan bli ganske stilige. Men det hender de kan ta med seg lette, løse gjenstander, som presenninger og sånt. Disse tingene kan få ganske bra fart, så hvis du havner midt inni en slik, kan du få juling. Og hvis jeg satt i ei jolle og fisket, ville jeg nok ha flyttet meg litt hvis en slik nærmet seg, sier Hygen.

Det heftige bygeværet som ligger over Sørlandet i morgentimene, øker sjansene for at slike mini-tornadoer oppstår.

— Med et så ustabilt vær med så mange byger, er det en viss sjanse for at disse trombene oppstår. En sjelden gang kan de utvikle seg til noe mer skadelig. I 2006 knuste en trombe en campingplass på Biri. Men stort sett er det bare et kult værfenomen, og du er heldig hvis du får se dem, mener klimaforskeren.

Forsvinner fort

Stort sett varer de små tornadoene en kort periode.

— Men vi vet ikke så mye om dem. De beveger seg raskt og forsvinner fort. Siden de heller ikke gjør noe skade, er det ikke et prioritert forskningsområde, forklarer Hygen.

Det er ikke første gangen Karin Bjørndal på Flekkerøy ser slike tromber.

— Jeg har sett dette to ganger før, på samme stedet, faktisk. Akkurat nå er været veldig til og fra. Det ser veldig mørkt ut vestover nå, men akkurat over her, er det lett skydekke nå, forteller hun.