KRISTIANSAND: — Dette gis fortrinnsvis til pasienter med Multippel Sklerose for å dempe smerter og kramper, sier avdelingsoverlege på nevrologisk avdeling ved Sørlandet sykehus, Martin Weisshaar.

På landsbasis har 149 pasienter hentet ut Sativex fra apotekene i løpet av årets første fire måneder. Det viser en oversikt Helseøkonomiforvaltningen (Helfo) har utarbeidet for Fædrelandsvennen. Det er Helfo som gir eller avslår søknadene om refusjon. Og refusjon gis bare til bruk for MS-pasienter, resept må utskrives av en lege med erfaring i MS.

Sativex inntas ved hjelp av en munnspray.

22 saker ble behandlet i Helfo region sør første kvartal i år. 19 søknader ble innvilget og tre avslått. Region sør består av fylkene Vest-Agder, Aust-Agder, Telemark, Vestfold og Buskerud, opplyser Helfo.

— For å få love til å bruke Sativex må alle andre muligheter være utprøvd først, sier Weisshaar.

Han regner med at vi bare har sett begynnelsen på en utvikling hvor cannabis-medisiner tas i bruk, og utelukker ikke at det blir mer i tiden framover dersom erfaringene blir like gode som resultatene i vitenskapelige studier.

I Nederland bruker cirka 1000 pasienter til en hver tid medisinsk cannabis, i følge Ole Heil som er talsperson for helsedepartementet i Nederland.