MANDAL: — Gjennom dette møter vi reformen på en aktiv og god måte, mener kommunelege i Mandal Stein Grytten, koordinator for samhandlingsreformen i Lindesnes-regionen Unn-Christin Melby og Åseral-ordfører Oddmund Ljosland.

Sistnevnte er samtidig leder av Lindesnes-rådet der Mandal, Lindesnes, Åseral, Marnardal og Audnedal sitter. Kommunene samarbeider om å ruste opp de gamle lokalene til Mandal sykehus, et samarbeid som de ulike kommunestyrene skal behandle før sommerferien.

Raskere enn i dag

Staten krever at landets kommuner skal ha et øyeblikkelig helsetilbud døgnet rundt overfor sine innbyggere. For å få det til i de fem kommunene skal det opprettes fire heldøgns sengeplasser i tilknytning til Mandal legevakt. Samtidig blir en ny sykepleierstilling opprettet.

Spiggerens legesenter som i dag holder til på Malmø i Mandal flytter inn i lokalene i høst. Det betyr at seks leger og en øyelege kommer under taket. Tanken er at dagens legevakt og Spiggeren legesenter skal koordinere ressursene for å få til et døgnkontinuerlig sengetilbud.

— Meningen er også at sengeplassene kan gjøre senteret i stand til å ta i mot pasienter som tidligere ville blitt sendt til Sørlandets sykehus, for eksempel etter lettere ulykker, påpeker Grytten.

Likevel settes det en begrensing på 72 timer for et opphold. Etter den tid så må hjemkommunen finne en sykehjemplass eller at pasienten skrives ut.

Må bygges om

De gamle lokalene til sykehuset i Mandal må bygges om for å kunne bli gjort klare for dette tilbudet som skal være ferdig til nyttår. Lokalene ble kjøpt av kommunen i 2009, og det er kommunen som må ta regningen.

— Vi har ikke noe valg, uansett hvordan økonomien er. Staten har satt en frist til 1. januar 2016 overfor kommunene til å klargjøre denne type tilbud, påpeker kommunalsjef for helse og omsorg Heidi Haven.

I dag har Sørlandets sykehus avdelinger innen røntgen, blodbank, psykiatri og rusbehandling i lokalene. I tillegg ligger også barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk her. Disse skal fortsatt bestå. Håpet er at tilbudet på sikt kan utvides, blant annet for å kunne ta i mot slagpasienter.

— Dialogen med Sørlandets sykehuset om framtiden til disse lokalene er tett, sier Grytten.

Slutt på diskusjon

Han håper med dette at den årlige budsjettdiskusjonen i Mandal om å legge ned legevakta er helt over.

— Tvert i mot styrkes nå tilbudet, påpeker han.

- Kommunene i godt gjenge

Fagdirektør Per Engstrand ved Sørlandets sykehus sier at agderkommunene er i godt gjenge og snart klare for sitt øyeblikkelig hjelp-tilbud slik samhandlingsreformen krever.

— Så langt er det 13 av Agders 30 kommuner som har fått statlig tilskudd for å starte opp. Vårt krav er at disse kommer i gang i løpet av 2013, sier Engstrand.

De som har fått tilskudd så langt er Arendal og de sju nabokommunene (som samarbeider), Farsund (står alene), Søgne/Songdalen (samarbeider) og Vennesla/Iveland (samarbeider).

Han sier at en egen helsefaglig gruppe har laget en kravliste overfor kommunene over hva man forventer av de nye akuttilbudene.

– Kommunene skal kunne ta i mot pasienter med kjent diagnose, men som kan ha fått forverret sin tilstand. Det er altså ikke snakk om å ta i mot komplekse tilfeller, påpeker han.