KRISTIANSAND: — Jeg tror jeg må snakke med oppvekststyrets leder Mette Roth, for det hun sier i Fædrelandsvennen mandag høres veldig merkelig ut. Du lager ikke en bedre skole ved å spare penger på å legge skoler ned, sier hovedtillitsvalgt for Utdanningsforbundet, Arne Fjermeros.

Tilstandsrapporten for Kristiansand-skolen viser store forskjeller skoler i mellom, og store læringsutfordringer. 30 prosent av femteklassingene sliter for eksempel med regning.

På de beste skolene er det ti prosent av elevmassen som sliter, på de dårligste sliter 45 prosent med lesing.

— Blander veldig

Mette Roth viste også til at skolen bruker større ressurser enn skoler i sammenlignbare kommuner.

— Jeg synes hun blander veldig. Du øker ikke kvaliteten på undervisningen ved å slå sammen skoler. Du øker den heller ikke ved å spare penger, sier Arne Fjermeros

Oppvekstdirektør Arild Rekve er nettopp kommet hjem fra USA og vil ikke kommentere Roths utspill, men sier generelt.

— Vårt kvalitetsfokus er langsiktig jobbing med læringsmiljø. Vi har nå satt i gang et større forskningsbasert prosjekt, kalt Flik. Å slå sammen skoler kunne gitt store effekter økonomisk, hvis vi kunne lagt ned skoler. Men vi må bygge nytt for å få til å slå sammen skoler, og det er dyrt. Derfor er administrativ sammenslåing det aktuelle. Her jobber vi med en utredning som blir klar i august, og fremlagt for politikerne da, sier han.

- Eiendomsskatt?

KRITISK: Mette Gundersen, gruppeleder i Arbeiderpartiet i Kristiansand. Foto: arkiv

Aps gruppeleder Mette Gundersen er kritisk:— Høyre gikk til valg på sammenslåing av skoler. Men hva skal de bruke penger på? Skal innsparingen gå til å kutte eiendomsskatt eller skal pengene bli i skolen og gå til flere lærere og bedre kvalitet. Det sies det ikke noe om. Dessuten tror jeg det er klokt å vente med å slå sammen flere skoler til vi har sett effekten av Flik-satsingen, sier hun.

- Lettvint

KRITISK: Eva Kvelland, Venstres medlem i oppvekststyret i Kristiansand. Foto: Tore Andre Baardsen

Venstres Eva Kvelland sier Mette Roth overforenkler.— Sammenslåing er en lettvint løsning på kompliserte utfordringer. Den store utfordringen i Kristiansand er å flytte ressurser inn i klasserommet slik at flere elever oppnår god læring, uten spesialundervisning. Da må vi jobbe på en rekke felt. Struktur er ett, sier hun.