KONDISJON: Meberg gjør unna en 30 minutter lang kardioøkt på tredemølla før han gyver løs på styrketreningen. Foto: Reidar Kollstad
BRYST: - Variasjon og flere øvelser er viktig når man trener styrke, påpeker Meberg. Foto: Reidar Kollstad
BEINPRESS: - Jeg liker de faste apparatene, siden jeg sliter litt med balansen, sier Jacob Edwood Meberg inne i styrkerommet på Elixia i Kristiansand sentrum. Foto: Reidar Kollstad

KRISTIANSAND: — Jeg føler meg mer opplagt etter økta enn når jeg begynner, konstaterer den snart 94 år gamle kristiansanderen.

Han har holdt seg i form hele livet, og har siden han ble pensjonist for 16 år siden frekventert flere helsestudioer. For noen måneder siden meldte han seg inn i Elixia, og senterrådgiver Eline Eide ble imponert fra første stund:

— Han er råsprek, og veldig ivrig. Folk får bakoversveis når jeg forteller om alderen hans, sier hun.

Med unntak av litt problemer med balansen, som gjør at Meberg må ty til rullator på vei til treningssenteret, gjennomfører han sine faste styrkeøvelser rundt tre ganger i uka. Hver dag starter han med en halvannen time lang gåtur i Baneheia, som ligger kort unna leiligheten i Nybyen der han bor sammen med kona Kjellaug (84).

Tran og grovbrød

— Den daglige treningen gir meg overskudd. Den bidrar til at vi ikke har noe behov for hjemmehjelp. Og så er det sosialt, det er mye kjekk ungdom man kan prate med på helsestudioet, påpeker Meberg.

God tid som han har, pleier den faste turen dit å legge beslag på nær tre timer inkludert badstue som belønning.

— Hvis helsa holder, skal jeg fortsette til jeg er 100. Det samme gjelder kostholdet; jeg tar tran hver dag og er veldig glad i grovbrød, understreker han.

Aldri for sent

gøran paulsen.jpg

Fagansvarlig for kraft og styrke ved Olympiatoppen, Gøran Paulsen (37), forteller at eldre ikke må være redde for å trene tungt:— Det er aldri for sent å begynne å trene styrke, og hvis man tar skikkelig i, og har god øvelsesteknikk, vil man merke kjapp fremgang. Både menn og kvinner over 70 år kan øke muskelmassen betydelig ved regelmessig styrketrening. Undersøkelser viser at selv folk på Mebergs alder får mye igjen for slik trening.

Han anbefaler en blanding av faste apparater og frivekter.

— Faste apparater har et litt ufortjent dårlig rykte, for det er i dem de eldre virkelig kan ta i dersom de sliter litt med balansen. Litt lettere frivekter kan brukes for å trene opp koordinasjonen, påpeker Paulsen.

Han anbefaler også en blanding av styrketrening med vekter/egen kroppsvekt og funksjonell styrketrening (gå i trapper, løfte bruskasser) for å klare seg godt i alderdommen.

Styrketrening for eldre:

Følg samme prinsipper som tilsvarende trening for yngre voksne, nemlig

1-3 serier i hver øvelse

8-12 gjentagelser i hver serie

2-3 økter hver uke

Kilde: Gøran Paulsen, Olympiatoppen