ARENDAL: Det var 31. august i fjor at en barnevernsjente skulle overflyttes fra en institusjon i Arendal. Ifølge 17-åringen skal jenta ha spurt ham og to andre venner om å hjelpe henne i å hindre overflyttingen.

Da en saksbehandler og en miljøterapeut tok med seg jenta i bilen, stilte 17-åringen seg opp i veien slik at de ikke kunne passere. Da de to gikk ut av bilen for å ordne opp, holdt 17-åringen en trebjelke over hodet klar til slag. Han kom også med grove trusler mot mennene mens hendelsen pågikk.

Grove trusler

Jenta klarte å rømme ut av bilen. De tre guttene fortsatte å true de ansatte mens hun løp fra stedet.

— Guttene kom helt tett opp mot dem og fortsatte med verbale trusler, skriver retten.

Da de ansatte løp etter jenta, fulgte guttene etter. På et tidspunkt prøvde 17-åringen å stanse en minibuss ved true dem som satt i bilen. Han lyktes ikke med dette.

17-åringen erkjente en del av handlingene og innrømmet å ha tatt med seg en trebjelke. Han nektet imidlertid for å ha truet noen med denne.

— Tiltalte forstår imidlertid at de ansatte opplevde situasjonen som truende, skriver retten.

Truet på livet

Miljøterapeuten forklarte i retten at han har mange års erfaring med ulike situasjoner, men at denne hendelsen var spesiell og svært skremmende. Mannen følte han ble truet på livet. Han fikk søvnproblemer i etterkant. Saksbehandleren sa han var redd for å møte tiltalte etter episoden og unngikk plasser hvor han kunne treffe på 17-åringen.

Arendalitten måtte i retten også svare for vold mot offentlig tjenestemenn.

Denne episoden skjedde i september i fjor da tiltalte overnattet hos en noe eldre kamerat i Lillesand. På natta dukket seks tjenestemenn fra politiet opp på døra for å uttransportere familien som hadde fått endelig avslag på søknaden om oppholdstillatelse.

Tok kvelertak på politimann

En politioverbetjent forklarte i retten at det oppstod håndgemeng i boligen. Kameratens far skal ha løpt mot tjenestemennene med ei flaske over hodet. Sønnen skal ha forsøkt å hjelpe faren.

17-åringen blandet seg da inn ved å ta kvelertak på en politimann og i et forsøk på å dra han bakover. Politiet klarte imidlertid å få kontroll over situasjonen.

Trodde ikke på 17-åringen

Arendalitten nektet for kvelertaket da han møtte i retten. Han sa han kun hadde dratt i jakka til politimannen. Retten trodde imidlertid ikke på 17-åringen og la politimannens forklaring i til grunn.

I skjerpende retning la retten vekt på at offentlige tjenestemenn har behov for vern og autoritet og at vold og trusler må straffes merkbart.

Men på grunn av guttens unge alder valgte retten å idømme 17-åringen 48 timers samfunnsstraff.