ARENDAL: Tirsdag startet rettssaken mot de mennene som skal ha tatt livet av Steinar Gjeruldsen på Nævisdal i fjor sommer.

Den tiltalte 47-åringen fra Froland forklarte seg i Aust-Agder tingrett tirsdag formiddag. 40-åringen som er ansett som hovedmannen skal forklare seg senere.

— NN (40-åringen) festet en ledning rundt halsen på Steinar og kastet ham utfor rekkverket. Ledningen røk og Steinar landet på beina og gikk mot utgangsdøra, sa 47-åringen.

Kastet utfor trappa

40-åringen skal da ha løpt etter Gjeruldsen og dratt ham opp trappa tilbake til andre etasje. Den tiltalte tok med seg en lastestropp som lå i gangen.

Gjeruldsen skal ha spurt om det var noe kan kunne gjøre for 40-åringen. Den hovedtiltalte arendalitten skal ha svart at han kunne hilse til en navngitt kamerat av Gjeruldsen som døde for noen år siden.

— Han kastet Steinar utfor rekkverket slik at han traff bakken. Deretter dro han stroppen opp og festet den til rekkverket. Steinar ble da stående på kne, sa 47-åringen.

Da de to forlot boligen hang Gjeruldsen fremdeles i lastestroppen som var festet itrappegelenderet.Obduksjonsrapporten viser at Gjeruldsen døde av kvelning.

Tømte brannslukkingsapparat

47-åringen sier han følte han var i en boble og ikke helt skjønte hva som foregikk.

— Jeg ble skremt av hele greiene og skjønte ikke hva som var i ferd med å skje, sa 47-åringen.

Mens Gjeruldsen hang i lastestroppen tok 47-åringen tak i et brannslukningsapparat og spylte dette ut i leiligheten. Påtalemyndigheten mener dette ble gjort for å skjule spor.

Motivet for drapet skal være at 42-åringen skyldte de to tiltalte penger. Ifølge 47-åringen hadde 42-åringen stjålet en bil og noe verktøy som de krevde kompensasjon for. Ifølge Agderposten skal da ha vært snakk om verdier for rundt 60.000 kroner.

Kom bevæpnet

De to tiltalte hadde vært på stedet på ettermiddagen dagen før drapet skjedde. De skal da ha forhandlet om gjelda og blitt enige om at de skulle få to biler av Gjeruldsen.

47-åringen forklarte at han og den medtiltalte kom tilbake til Nævisdal sent på natten. De to hadde da med seg en startpistol og et brekkjern.

— Vi visste ikke hva som ventet oss. Steinar er jo kjent for å være bevæpnet han også, sa 47-åringen.

Da de ankom boligen så de at bilene de skulle få var borte.

— Han hadde gjemt dem. Jeg tenkte at nå skulle han få svi. Vi skjøv en annen bil utfor skråningen og forsøkte å velte en annen bil, sa 47-åringen.

Etter hvert så han at inngangsdøren var åpen og de tok seg inn i boligen.

47-åringen nekter straffskyld for drap. Den hovedtiltalte 40-åringen har erkjent legemsbeskadigelse med døden til følge, men nekter for at han mente å drepe 42-åringen.

Det er satt av sju dager til rettssaken, som avsluttes torsdag 23. mai.