OSLO: — Hvorfor skal vi slå oss sammen med Kristiansand for å få en eiendomsskatt vi ikke vil ha? Det er helt uaktuelt. Det blir som å gi fra seg penger til Kristiansand, sier Arild Birkenes, fylkesleder i Vest-Agder Frp.

Lørdag bestemte landsmøtet i Frp at prinsippet om tvungen kommunesammenslåing skal stå fast.

Arild Birkenes mener det skal være frivillig og mener eksempelet med Songdalen er et godt argument.

— Når Kristiansand trenger en tvungen kommunesammenslåing for å få storbymidler på 28 millioner, blir det helt feil. Vi har 170 millioner på bok og mye lavere eiendomsskatt. Skal vi slå oss sammen, må folk i det minste bli spurt gjennom en folkeavstemming, sier Birkenes.

Finkultur

Fædrelandsvennen spurte ni av delegatene fra Vest-Agder om de vil ha frivillig eller tvungen kommunesammenslåing. To sier klart nei til tvang: fylkesleder Arild Birkenes og Kjell Ivar Larsen som er partiets andrekandidat.

Også Åse Michaelsen stemte for frivillighet, selv om hun var i tvil.

Steinar Bergstøl Andersen fra Kristiansand er for tvang, men forstår godt at nabokommunene ikke vil slå seg sammen med Kristiansand.

— Kristiansand har stilt seg i en posisjon der det ikke er attraktivt å slå seg sammen med oss. Kristiansand har innført en høy eiendomsskatt og hatt en iver etter finkultur. Hvorfor skal da Søgne og Songdalen slå seg sammen med oss? Hvilken motivasjon skal de ha for det, spør Andersen.

— Men selv vil du ha tvang?

— Ja, men Songdalen må være smarte og gå til Marnardal i stedet for Kristiansand, sier Andersen.

I tvil

Landsmøtet bestemte at det er Stortinget som skal bestemme kommunestrukturen.

Åse Michaelsen stemte mot tvang, men var i tvil før avstemmingen.

— Jeg har alltid vært for frivillig sammenslåing, men så skjer det ingen ting. Da må jeg spørre meg: Hva skal da til? De små kommunene klarer ikke oppgavene de er satt til i dag, sier Michaelsen.