PLANTER: Adalet Rehman prikler ut planter. Det vil si at hun plukker opp planter fra et brett med ferdigspirte frø, for deretter å plassere hver enkelt plante i egne blomsterpotter. Foto: Torstein Øen
POTTER: Rundt 25. mai starter utkjøringen av blomster fra kommunens gartneri på Lund. Det vil plasseres ut nye sommerblomster i Kristiansand gjennom hele juni, hovedsakelig i sentrum. Helt bakerst i bildet står blant annet palmene som skal på plass ved Bystranda. Foto: Torstein Øen
blomsterbyen 3.jpg

KRISTIANSAND: — Hvis vi skal være en blomsterby, så må det store mengder blomster til, sier Kurt Tange Jensen, driftssjef i Kristiansand parkvesen, og forteller videre at de største byene i Norge bruker mye penger på blomster.

Gjennom sommersesongen brukes det rundt 1,8 millioner kroner på blomster i Kristiansand. For denne summen dyrkes det fram rundt 60.000 blomster.

Vil bli best

Mesteparten av blomstene settes ut i Kvadraturen. I tillegg settes det ut blomster blant annet i Ravnedalen, ved Myren gård og i enkelte av kommunens rundkjøringer.

— Vi jobber hele året for at byen skal bli fin om sommeren. Målet er å bli blomsterby nummer én både i Norge og i Skandinavia, sier Miro Pesic. Han er gartnerileder ved kommunens gartneri. Vi treffer Pesic og Jensen i gartneriet på Lund, der tusenvis av blomster vokser seg vakre. Det er fortsatt noen uker igjen til de første blomstene skal vise seg fram for byens befolkning.

Kommunale trender

Allerede i september i fjor startet planleggingen av årets blomstersesong. I januar ble bestillinger av frø foretatt. Ansatte i parkvesenet er opptatt av å følge blomstertrendene i Europa, og reiser blant annet på utflukter i utlandet for å få inspirasjon.

— Det er viktig med nye impulser og faglig oppdatering. Noen år er trenden lyse farger på blomstene, andre år er fargene mørkere. Om plantene er høye eller lave, det handler også om trender, forteller Jensen.

Parkvesenet opplever at byens innbyggere bruker parkvesenets blomstervalg som inspirasjon til innkjøp av blomster til egne hager. Gartnerier i regionen øker etterspørsel nettopp etter den type blomster som settes ut i kommunale bed.

— Det er en glede for oss å kunne inspirere private, påpeker driftssjefen.

Blomsterterapi

Både driftssjefen og gartnerilederen tror de kommunale blomstene gleder byens befolkning.

— Folk blir i bedre humør av blomster, og fargene skaper trivsel. Cruiseturister har jo guidede turer i byen for å se på blomster, sier Pesic.

Han forteller at kommunens gartneri fungerer som terapisted, blant annet for slitne ansatte i kommunen.

— Mennesker med aktiv sykemelding har jobbet i gartneriet. Her kan de stresse ned og arbeide i stille og rolige omgivelser. Kontakt med jord og gleden av å se at noe gror fram, det gjør noe med dem.

Harald Andersen, leder for Kvadraturen i Kristiansand AS. Foto: Jon Anders Skau

Bidrar med 500.000 kronerAv de 1,8 millioner kronene som brukes til blomster i Kristiansand, bidrar næringslivet, 250 virksomheter i Kvadraturen, med 500.000 kroner av totalsummen.

— Sørlandet som region har nærmere en million tilreisende i sommermånedene, og da er det viktig at Sørlandets hovedstad viser seg fra sin beste side. Blomster skaper en fin ramme rundt Kvadraturen som shopping- og opplevelsessted, sier Harald Andersen, leder for Kvadraturen i Kristiansand AS.