KRISTIANSAND: — Jeg følte meg truffet. Det kan da ikke være noe negativt med at akademikere engasjerer seg. Det gjør de ikke bare i kirkelig sammenheng, mange med høyere utdanning tar på seg frivillige verv overalt i samfunnet, sier Monica Smith-Tønnessen.

I intervjuet med Fædrelandsvennen snakket Drangsholt om akademikerdominansen som et generelt problem i kirken. Han trakk fram at dette setter sitt preg på menighetene, som kan virke ekskluderende på mange. I den forbindelse nevnte han også Domkirken, hvor han er leder i menighetsrådet.

— Jeg har sterke følelser for Domkirken og ble lei meg for det han sa. Jeg er selv innflytter i byen og ble tatt imot på en flott måte da jeg kom til kirken. Så dette opplever jeg helt forskjellig fra det Kjetil gjør og ser det ikke som et stort problem, sier hun.

Innrømmelser

I etterkant av Kirkemøtet har Domkirkens menighetsråd drøftet det anliggendet Drangsholt har rettet oppmerksomheten mot. Smith-Tønnessen innrømmer at han har et poeng, men at han etter hennes oppfatning setter saken på spissen og maler situasjonen altfor svart/hvit.

— Kirken har selvsagt utfordringer. Som folkekirke ønsker vi å nå så mange som mulig. Blant utfordringene er hvordan vi skal nå alle de som flytter til sentrum i nye leilighetsbygg. Og ikke minst hvordan vi skal få tak i de unge. Kanskje må vi tenke nytt eller gjøre noe på en annen måte enn vi hittil har gjort.

Smith-Tønnessen minner om at Domkirken har en dobbelfunksjon som er krevende og som lett kan føre til en oppfatning av at kirken er høykirkelig og terskelen høyere enn andre steder.

— Domkirken er både katedral for regionen og en lokal kirke for innbyggerne som sogner til den. Det er et voldsomt spenn. Men det betyr ikke at vi ikke kan oppfylle visjonen om å være en inkluderende og åpen kirke, sier Monica Smith-Tønnessen.

Ulik oppfatning

Kjetil Drangsholt forteller at han har fått utelukkende positive tilbakemeldinger på uttalelsene i Fædrelandsvennen. Eneste unntak er menighetsrådet han er leder for.

— Jeg har litt vanskelig for å forstå reaksjonene internt, men noen har lest dette slik at jeg henger ut Domkirken. Det var ikke min intensjon, og jeg har beklaget hvis det kunne oppfattes som kritikk, sier Kjetil Drangsholt.