KRISTIANSAND: — Ja, vi har merket behovet for en slik stilling. Vi ser i dag at tjenestene våre ikke henger godt nok sammen. Samarbeidet er ikke godt nok. Vi er ikke flinke nok i kontakten med pasienten, svarer leder for lokalmedisinske tjenester i knutepunktet, Grete Dagsvik.

For å styrke den kommunale kreftomsorgen har Kreftforeningen tildelt 30 millioner kroner til 97 kreftkoordinatorstillinger.

I Knutepunkt Sørlandet får Kristiansand kommune én stilling, mens Lillesand og Birkenes, Vennesla og Iveland, og Søgne og Songdalen skal dele hver sin halve stilling.

Koordinatorene vil bli ansatt i kommunehelsetjenesten, og organiseringen blir forskjelig fra kommune til kommune. Stillingene vil bli lyst ut tverrfaglig slik at personer med ulik kompetanse kan søke. Knutepunkt Sørlandet søkte i utgangspunktet om å få fire fulle stillinger, men fikk to og en halv.

— Jeg ser i forhold til andre kommuner at vi likevel har kommet godt ut av det, forteller Dagsvik.

Veileder og svarer på spørsmål

Dagsvik mener kontakten med kreftpasienter særlig har vært dårlig i den første fasen, når pasienten blir henvist fra fastlege til den kommunale helsetjenesten. Ofte har pasienten da nylig mottatt en alvorlig kreftdiagnose, og har ikke et støtteapparat rundt seg som kan være til hjelp.

— I den første perioden mottar Kreftforeningen mange henvendelser fra pasienter. Det er både redsel og frustrasjon blant mange av dem, og de sitter med spørsmål om alt fra hvordan det skal gå til hvem de skal henvende seg til, sier Dagsvik.

Lederen tror to og en halv stilling som kreftkoordinatorer i Knutepunkt Sørlandet vil hjelpe kreftrammede - ved å veilede pasienter og svare på spørsmål.

— Hensikten med stillingen er å skape et bedre bindeledd i behandlingen. Kreftkoordinatoren vil fungere som en tilgjengelig veilederfunksjon gjennom hele sykdomsforløpet, forteller Dagsvik.

— Satsningen vil bidra til at kreftkompetansen blant helse og omsorgsansatte i kommunen vil gå betraktelig opp. Det vil bli mer struktur i tjenesten, så pasientene vet hvor de kan henvende seg, og får hjelp til å finne frem i systemet, fortsetter hun.

27 500 mennesker får kreft årlig

Kreft rammer over 27 500 mennesker årlig. I dag lever rundt 200 000 personer i Norge som har, eller har hatt kreft. Behovene til kreftpasienter og pårørende er varierte, sammensatte og kan strekke seg over lange tidsrom. Det er derfor viktig at kommunen har tjenester og tilbud som sikrer gode levekår og best mulig livskvalitet for den enkelte kreftpasient, og at slik bistand og oppfølging koordineres, skriver generalsekretær i KreftforeningenAnne Lise Ryel i en pressemelding.

Helse- og sosialdirektør Lars Dahlen er også leder av helse-, sosial- og omsorgsnettverket i Knutepunkt Sørlandet. Han mener tildelingen er viktig.

— Vi kan vente en økt etterspørsel etter denne type tjenester, og for dem det gjelder kan det gjøre en stor forskjell. Dette vil gi kommunene økt kompetanse på kreftområdet,siteres han på Kristiansand kommunes hjemmeside.