— Vi ønsker å se om det er sammenheng mellom hva pasientene oppgir på spørreskjema, og hva blodprøver faktisk viser, sier forsker John-Kåre Vederhus.

Fra i høst og fram til nyttår har over 500 pasienter på medisinsk avdeling på Sørlandet sykehus Kristiansand deltatt i studien. De har svart på spørreskjema, blant annet om alkolholvanene sine. I tillegg analyserer forskerteamet blodprøver. I blodet fins det markører som med rimelig stor sikkerhet kan beskrive om pasienten drikker over de anbefalte dosene.

Skader

Vederhus sier det er en kjent sak at dersom menn drikker mer enn 14 alkoholenheter i uka, og kvinner over 9 enheter, så kan det føre til alkoholskader. Også øvelsen med å drikke seg sanseløs, såkalt "binging", forårsaker skader.

— Målet vårt er å følge opp med en intervensjon. Altså at hvis vi oppdager at pasienten konsumerer mer enn anbefalt, så skal vi kunne innkalle pasienten og gi vedkommende informasjon om fordelene med å redusere alkoholforbruket, sier Vederhus.

Den delen av prosjektet er imidlertid ennå ikke godkjent. De endelige tallene fra undersøkelsen vil bli publisert på vårparten, regner Vederhus med.