– En skade påført av en rakett på avveie må straffes like hardt som et annet våpen som håndteres med grov uaktsomhet. Selv om jeg forstår at det er snakk om vanskelige forhold med mange mennesker til stede, synes jeg at det må være en strengere reaksjon. Vi har hatt en del saker de siste årene hvor folk er blitt skadet av raketter. Jeg oppfatter at det ikke er brukt så veldig mye tid og ressurser på å finne hvem gjerningsmannen er i disse tilfellene, sier Utsogn.

Blir etterforsket av politiet

Ifølge påtaleansvarlig Terje Skaar i Agder politidistrikt blir uvettig bruk av fyrverkeri etterforsket på linje med andre lovbrudd.

— Saker uten personskader blir straffet med bøter. Dersom noen blir skadet, tar vi i bruk andre reaksjonsformer. Saken etterforskes da som en vanlig legemsbeskadigelse. Det tas ut tiltale og det blir opp til retten å fastsette straffen, sier Skaar.

Etter at det ble innført forbud mot pinneraketter i 2008, er antallet personskader generelt redusert med cirka 75 prosent. Det viser statistikk utført av DSB i januar i år.— Saker med pinneraketter var kanskje vanskeligst å etterforske. Da ble raketter ofte skutt inn i en folkemengde et stykke unna, sier Skaar.

Flere øyeskader

Selv om antallet skader har blitt redusert, har omfanget av øyeskader økt. Det viser undersøkelser utført av Haukeland universitetssykehus. I forbindelse med nyttårsfeiringen i fjor fikk 17 personer i Bergen-området alvorlige øyeskader.

Brannsjef Jan Røilid i Kristiansandsregionen brann- og redning hadde helst sett at privat fyrverkeri hadde blitt erstattet av felles offentlig oppskyting, som i Kristiansand sentrum. Han mener imidlertid det fortsatt bør være tillatt med privat fyrverkeri i grisgrendte strøk.

– Privat fyrverkeri forårsaker fremdeles brann— og personskader. Det er derfor viktig å påse at all bruk foregår i tråd med regelverket og foretas av voksne og edrue folk, sier Jan Røilid.

– Relativt ufarlig

Tor Sigbjørn Utsogn (Frp) har ingen tro på et forbud mot privat fyrverkeri.

– Det er det ikke behov for. Det farligste fyrverkeriet er allerede fjernet fra byen. Bakkestående fyrverkeri er relativt ufarlig når det håndteres korrekt. Å forby fyrverkeri er ikke løsningen, sier Utsogn.

– Sykehuset melder også om flere ulykker forårsaket av uaktsom bruk av kniv. Man forbyr ikke kniv av den grunn, fortsetter bystyrerepresentanten.Ifølge Utsogn er debatten av nasjonalt anliggende karakter.

– Jeg kan ikke se vitsen i at vi som bystyre skal diskutere reglementet for fyrverkeribruk, dette er sentralpolitikk, sier Utsogn.

– Vil ramme bydeler

Markedssjef Arild Dyve i kristiansandsbaserte Festival Fyrverkeri tror ikke det ville være praktisk mulig å erstatte privat fyrverkeri med utelukkende offentlig oppskyting.

– Om en ser bort fra at det er privatsalget som bransjen vår lever av, så finnes det rett og slett ikke mange nok godkjente pyroteknikere til å kjøre offentlig fyrverkerier. Det koster også en del penger, og flere kommuner som sporadisk har hatt offentlig fyrverkeri, har kuttet dette ut når økonomien skranter. Et forbud mot privat fyrverkeri ville også ramme bydeler og mindre steder, der det gjerne ikke ville vært aktuelt med felles oppskyting, sier Arild Dyve.