KRISTIANSAND: — Dette ser svært alvorlig ut, sa økonomidirektør Per Qvarnstrøm under sin redegjørelse om virksomhetsrapporten for juni og juli overfor sykehusstyret torsdag.

Den viste at Sørlandet sykehus hadde det dårligste resultatet i hele Helse Sør-Øst og ligger nå 22,5 millioner kroner bak budsjett. En hovedårsak er kraftig økning i lønnsutgifter særlig i kirurgisk klinikk.

— Jeg tror ikke vi klarer å innhente det vi har tapt til nå i år, men jeg mener vi skal klare å komme på budsjett i løpet av høsten, sa direktør Olsen.

Styret har krevd 100 millioner i overskudd for å betjene et lån sykehuset håper på å få fra Helse Sør-Øst på godt over en milliard kroner. Dette skal brukes til helt nødvendige investeringer i bygg og medisinsk utstyr. Dersom ikke sykehuset klarer å betjene lånet, risikerer sykehuset at lånet ikke blir gitt.

— Vi har ikke klart å identifisere noen enkelttiltak som kan redusere utgiftsnivået, men vil øke fokuset internt på budsjettkontroll, sa Olsen.

Han er også bekymret for at sykehuset stadig blir mindre og mindre effektivt. For til tross for en økning på nesten 300 årsverk siden 2011, behandles det nesten ikke flere pasienter.